Gezocht: 2 leden Raad van Toezicht Stedelijk Museum Schiedam*

*Reageren kan t/m 27 oktober

De Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum Schiedam zoekt twee nieuwe leden: een algemeen lid en een lid met functieprofiel marketing of ervaring in het werken met jonge, creatieve gemeenschappen. Kennis van of een netwerk in Schiedam e.o. is een pre.


Stedelijk Museum Schiedam is een uniek en eigenzinnig museum. Het maakt tentoonstellingen die landelijke allure hebben en haalt publiek vanuit heel Nederland (en België) naar Schiedam. Het museum beheert een kunst- en stadshistorische collectie, waarvoor het ook nieuw werk aankoopt. Tegelijk is het een van de meest publieksvriendelijke musea van Nederland en sterk lokaal geworteld. Samenwerken zit in het DNA van het museum. Het liefst zoveel mogelijk, en bij voorkeur met Schiedammers, kunstenaars, scholen en maatschappelijke organisaties uit Schiedam. Recent viel het museum op met tentoonstellingen als Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren, Uit Armoede en tentoonstellingen gemaakt met gemeenschappen van buiten de kunstwereld, zoals NEW WAVE. Met zijn programma werd het museum in 2024 door de Raad voor Cultuur ‘voorbeeldstellend’ genoemd.

Recente ontwikkelingen

Met een stevige focus op toegankelijkheid, samenwerking en lokale worteling verdubbelde het bezoekersaantal sinds 2015 tot gemiddeld 65.000 bezoekers per jaar, waarvan 1/3 afkomstig uit Schiedam. In 2019 won het museum de prijs voor het meest publieksvriendelijke museum van Nederland. Naast een structurele subsidie van de gemeente Schiedam is het museum sinds 2021 ook onderdeel van de landelijke Basisinfrastructuur (BIS) en ontwikkelt het – gefinancierd vanuit deze gelden – een innovatief programma waarin het co-creëert met jongvolwassenen uit de grootstedelijke regio. Najaar 2020 sloot het museum de deuren voor een grootschalige renovatie om in mei 2022 met een groots stadsfeest feestelijk te worden geopend door toenmalig staatssecretaris van OC&W Gunay Uslu. Het museum is na de verbouwing helemaal ‘terug van weggeweest’. Tentoonstellingen worden inhoudelijk hoog gewaardeerd, vrijwel alle Schiedamse scholen bezoeken het museum en er wordt veel samengewerkt met lokale gemeenschappen. Ook vindt het museum het belangrijk om via collectievorming, tentoonstellingen en samenwerking blijvend te investeren in representatie en inclusie. Al hoewel het museum inhoudelijk succesvol opereert, staat het ook voor behoorlijk complexe financiële opgaven. Het continueren van het huidige kwaliteitsniveau binnen steeds krapper worden financiële kaders, is daarom een uitdaging voor de toekomst.

Governance model

Het museum is een stichting, die wordt geleid door een directeur-bestuurder. De Raad van Toezicht houdt toezicht op de hoofdlijnen van het museumbeleid en staat het bestuur met raad en daad terzijde. Indien gewenst zet de Raad zijn relevante netwerken actief in voor het museum, en in voorkomende gevallen en op verzoek van de bestuurder representeert de Raad het museum bij speciale gelegenheden. De Raad stelt jaarlijks de begroting en jaarrekening vast en elke vier jaar het inhoudelijk meerjarenbeleidsplan.


De samenstelling van de Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht bestaat nu uit vijf leden en een voorzitter, met de expertises financiën, cultuurbeleid, juridisch, vastgoed en stedelijke ontwikkeling. De huidige voorzitter treedt per 1 januari 2025 af; en een van de zittende leden neemt deze rol over. Per 1 november 2024 treden vanwege het aflopen van de zittingstermijn bovendien twee leden af. Met hun vertrek is er dus behoefte aan twee nieuwe leden, die kennis van of ervaring hebben met (jongeren)marketing, community management, diversiteit en inclusie in brede zin, kennis van de museale sector en fondsenwerving of de publieke sector in brede zin. De Raad en bestuurder vinden het belangrijk dat de samenstelling van de Raad representatief is voor de lokale context (Schiedam) en de verschillende gemeenschappen waarmee het museum werkt. Gezien de huidige samenstelling van de Raad worden daarom niet uitsluitend, maar in het bijzonder wel kandidaten met bi-culturele achtergrond, opgeroepen op de vacature te reageren.

 

Algemene competenties, van ieder lid

Alle leden van de Raad van Toezicht beschikken over de volgende competenties:

  • Affiniteit met moderne en hedendaagse kunst, stadshistorie of de missie van het museum.
  • Enige ervaring met het besturen en/of het houden van toezicht in een complexe, professionele en culturele of maatschappelijke organisaties.
  • In staat om analytisch, kritisch en doortastend naar het algemene en financiële beleid te kijken, en de vertaling daarvan door de directeur-bestuurder te toetsen/ controleren.
  • Interesse om zich te verdiepen in de netwerken en stakeholders van het museum.
  • In staat om betrokkenheid en toezichthoudende afstand goed in balans te houden.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel, integriteit en onafhankelijkheid.

Tevens heeft elk lid voldoende tijd om alle vergaderingen en diverse openingen bij te wonen.

Code Cultural Governance

Stedelijk Museum Schiedam onderschrijft de Code Cultural Governance. Alle leden worden geacht de Code Cultural Governance en statuten van de stichting te kennen, onderstrepen en na te leven.

 

Benoeming

De leden worden benoemd voor een periode van vier jaar en kunnen aansluitend voor een tweede termijn worden benoemd. Aanstelling geschiedt per 1 januari of zoveel eerder als mogelijk.

 

Vergaderingen en bezoldiging

De Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum Schiedam vergadert zo vaak als nodig is, maar tenminste vier keer per jaar. Indien gewenst is een bezoldiging in de vorm van een vrijwilligersvergoeding mogelijk. Leden kunnen eventuele onkosten vergoed krijgen.

 

Contact

Heb je belangstelling voor deze functie en voldoe je aan het gewenste profiel, dan kun je reageren door een brief met je motivatie en je cv te sturen naar iris@stedelijkmuseumschiedam.nl (Iris Hoekjen; ondersteuning Raad van Toezicht) onder vermelding van ‘vacature lid RvT’. Inhoudelijke vragen gericht aan de huidige leden verlopen ook via het secretariaat. Reageren is mogelijk tot en met 27 oktober 2024. Gesprekken met kandidaten worden door een selectiecommissie van de Raad van Toezicht gevoerd. Een vertegenwoordiger van de organisatie is hierbij aanwezig.

 

Het Stedelijk Museum Schiedam wil een representatieve en inclusieve organisatie zijn. Gezien de huidige samenstelling van de Raad worden niet uitsluitend, maar in het bijzonder kandidaten met een bi-culturele achtergrond nadrukkelijk verzocht te solliciteren.

Beeld in header: Bezoekers NEW WAVE. Foto: Aad Hoogendoorn.