Turks brood met hagelslag*
*Een talkshow voor Turkse Schiedammers.
Op zaterdag 31 oktober 2020 sloten wij de Maand van de Geschiedenis af met de talkshow: Turks brood met hagelslag. Kijk het hier terug!
*Een talkshow voor Turkse Schiedammers.
Op zaterdag 31 oktober 2020 sloten wij de Maand van de Geschiedenis af met de talkshow: Turks brood met hagelslag. Kijk het hier terug!
Presentatrice Süheyla Yalçın ging met Schiedammers met Turkse roots in gesprek over de relatie tussen Schiedam en Turkije.
Meer dan 400 jaar geleden verhuist de eerste Schiedammer voor zijn werk naar Istanbul*, in 1963 gaan Turken voor het eerst aan de slag in Schiedamse fabrieken. Hoe is de stad de afgelopen 50 jaar veranderd? Welke ontwikkeling heeft de Turks-Nederlandse gemeenschap in Schiedam doorgemaakt? En hoe beïnvloeden de Turkse en Nederlandse cultuur elkaar?
Ongeveer 10% van de Schiedammers heeft Turkse roots. Vele van hen zijn geboren en getogen in de stad, anderen zijn naar Schiedam verhuisd. Ze zijn in Turkije of elders in Nederland geboren. Wanneer is een plek ‘thuis’? Hoe geef je de complexe emoties die horen bij migratie een plek? En kun je heimwee hebben naar een land waar je nooit hebt gewoond?
De onderwerpen die in de talkshow werden besproken zijn geïnspireerd door de blog posts die Süeda Işık schreef voor het museum.
Dit wil je weten
De talkshow: Turks brood met hagelslag werd een avond met Süheyla Yalçın, Süeda Işık en anderen. Muziek werd verzorgd door Zeynel Demir.
Het online event vond plaats op zaterdag 31 oktober tussen 20.00 – 22.00 uur via Facebook Live maar is hier terug te zien. Het online event is een samenwerking met de Kroepoekfabriek en de Maand van de geschiedenis.
*De in Schiedam geboren Cornelis Haga begint in 1612 een belangrijke nieuwe baan in Istanbul. Cornelis wordt de eerste gezant (een soort ambassadeur) van de nog jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in het Ottomaanse Rijk. Hij leeft tussen twee culturen en laat een lange ‘Ottomaanse’ baard groeien. Een baard die hij eenmaal terug in Holland blijft dragen.