Turks brood met hagelslag*

*Maand van de geschiedenis.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis onderzoekt de Schiedamse Süeda Işık (1997) de uitwisseling tussen het voormalig Ottomaanse Rijk en Schiedam.

We noemen dingen soms typisch Nederlands of typisch Turks, maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Ze kijkt om zich heen en kijkt terug naar de tijd van Cornelis Haga (1579-1654), de eerste Nederlandse ambassadeur in het Ottomaanse Rijk. De wieg van zowel Cornelis als Süeda stond in Schiedam.

In een serie van vier blogposts verkent Süeda wat er in al die eeuwen veranderde en hetzelfde bleef.

Blog 1 – Praalparades en Turkenrellen
‘Niks maakt mij zo gelukkig als door mijn Nederlandse vrienden omschreven worden als een kapsalon met extra kaas. Het is altijd fijn om te horen dat ik een toegankelijke trooster ben waarop ze kunnen rekenen na een lange, vermoeiende dag of uit de hand gelopen nacht.’ Begint Süeda haar eerste blog, lees hier verder.

Blog 2 – De grote baard: hot or not
‘Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor zwaardere muziek; als kind luisterde ik veel naar Turkse metalbands zoals maNga of de klassiekers zoals Black Sabbath en ACDC. Ik matchte mijn hijabs met mijn bandshirts en riep alle teksten mee. Vandaag de dag voel ik me het meest thuis tijdens een punk- of metalconcert.’ Begint Süeda haar tweede blog, lees hier verder.

Blog 3 – Het sombere gevoel bij migratie: Turkse gastarbeiders in Schiedam
‘Als geboren en getogen Schiedammer probeer ik me voor te stellen wat migratie heeft gedaan met mijn ouders die als Turkse gastarbeiders naar Nederland zijn verhuisd. Echt dichtbij zal ik nooit komen maar ik heb twee jaar in Tilburg gestudeerd en ik vond Brabant al lastig wennen.’ Begint Süeda haar derde blog, lees hier verder.

Blog 4 – Liefde gaat door de maag: Turkse thee en kruimeltaart
‘Ik wens iedereen het genot toe om ooit te blijven eten bij een Turkse familie thuis. Wacht niet tot kerst om je misselijk te eten, maar vraag eens aan een Turkse vriend of vriendin of je over de vloer mag komen voor een avondje zwelgen in gulzigheid.’ Begint Süeda haar vierde en laatste blog, lees hier verder.

Online talkshow
Op de laatste dag van de maand – zaterdag 31 oktober 2020 – organiseerden wij een online talkshow ter afsluiting van de maand van de geschiedenis. Daarbij gingen Schiedammers met Turkse roots in gesprek over de onderwerpen die Işık aansnijdt. Kijk hem hier terug.

Süeda Işık, Zelfportret met Fistik, 2020