Te doen

Atelier Aida – Inloop Atelier*

*Transformeer je kleding met de Japanse Boro-techniek

Op zondag 17 maart kun je tijdens het gratis Inloop Atelier creatief aan de slag met je eigen kleding. Onder leiding van Atelier Aida leer je de Boro en Sashiko-techniek, waarmee je kleding transformeert en herstelt.

Boro is een oude Japanse textieltechniek die in tijden van armoede werd gebruikt. Dankzij Sashiko, een decoratieve borduurmethode, heeft de textieltechniek een bijzondere transformatie ondergaan. Vroeger gebruikten mensen Boro om versleten kleding te herstellen. Met Sashiko voegen ze nu decoratieve steken toe aan de gerepareerde stukken, waardoor ze niet alleen steviger worden, maar ook mooier. Wat ooit begon als een overlevingsmethode, is nu een kunstvorm geworden die duurzaamheid en creativiteit viert. Tijdens dit speciale Inloop Atelier leer je niet alleen de ambacht, maar kom je ook meer te weten over de symboliek achter de Boro en Sashiko techniek – een verhaal van veerkracht en schoonheid in tijden van tegenspoed.

Dit wil je weten:

  • Wanneer: zondag 17 maart tussen 13.00 – 16.00 uur
  • Waar: het Inloop Atelier van Stedelijk Museum Schiedam
  • Meenemen: eigen kleding die jij wilt transformeren/herstellen
  • Kosten: deelname is gratis en opgeven is niet nodig. Je dient wel een geldig museumticket te hebben (kinderen t/m 18 jaar bezoeken het museum gratis). Heb je moeite met rondkomen? Lees hier waar je een gratis entreekaartje voor het museum kunt ophalen.

Over Atelier Aida
Atelier Aida is het initiatief van Aida Kasaei, een mode- en ruimtelijk ontwerper die in 2010 vanuit Iran naar Nederland kwam. Kasaei woont in Schiedam en studeerde in 2019 af aan de AMFI modeacademie in Amsterdam. Ze is niet zozeer geïnteresseerd in het fenomeen mode, maar ziet kleding als een expressiemiddel en een manier om te communiceren zonder taal. Kasaei streeft ernaar vakmanschap op een moderne manier te herwaarderen. In dit tijdperk van fast fashion richt Atelier Aida zich juist op de aandacht en het respect voor het maakproces van een kledingstuk: het ontwerpen, uittekenen van een basispatroon en dit uitwerken tot een unieke variant.