Te doen

Heksen in Schiedam – Podcast lancering*

*13 oktober 2023, 17.30 - 19.00 uur.

Op vrijdag 13 oktober 2023 lanceert het Stedelijk Museum Schiedam de podcast Heksen in Schiedam, alweer het derde seizoen van de podcastserie In Schiedam, vol verhalen van en over Schiedammers uit het verleden en heden. Luister tijdens de lancering samen met de makers naar de eerste aflevering van dit nieuwe seizoen en kom meer te weten over Schiedamse heksenvervolgingen.

Een eerlijker proces dankzij Neeltje en Marytje
In de 16e eeuw veranderen de Schiedamse vrouwen Neeltje Andries en Marytje Arendsdochter de Hollandse rechtspraak. Zij worden van toverij beschuldigd, maar vechten dit aan bij het hoogste rechtsorgaan, de Hoge Raad. Niet alleen worden ze vrijgesproken, de uitspraak maakt het vrijwel onmogelijk om in Holland nog iemand voor toverij te veroordelen. Het protest van Neeltje en Marytje heeft ongetwijfeld levens gered.

In toverijprocessen was het vaak toegestaan om verdachten te martelen om een bekentenis af te dwingen. Dat ging er niet zachtzinnig aan toe, soms stierf een verdachte zelfs als gevolg van de ‘tortuur’. Dankzij het proces van Neeltje en Marytje wordt deze marteling verboden. Een belangrijke vernieuwing in de rechtspraak! In de podcast Heksen in Schiedam onderzoekt Saskia Beukman de Schiedamse heksenprocessen. Wie werden er van toverij beschuldigd en hoe ging een proces in zijn werk? Hoe zorgden Neeltje en Marytje ervoor dat ze vrijgesproken werden en wat weten we over de 11 Schiedamse vrouwen die hun heksenproces niet overleefden?

Saskia onderzoekt wat we vandaag de dag nog te weten kunnen komen. Ze bezoekt het archief en praat met experts. Ook bezoekt ze de Grote Markt van Schiedam waar verschillende vrouwen op de brandstapel de dood vonden en gaat ze in de Gevangenpoort in Den Haag op zoek naar een spoor van Neeltje en Marytje.

De eerste aflevering van Heksen in Schiedam komt op vrijdag 13 oktober online. Daarna kun je elke twee weken een nieuwe aflevering luisteren. De podcast In Schiedam luister je via Spotify, Apple Podcast of waar je je podcasts ook maar luistert.

De lancering van de podcast is onderdeel van ons programma voor de nationale Maand van de Geschiedenis.

Dit wil je weten

  • Podcast lancering Heksen in Schiedam
  • Vrijdag 13 oktober 2023, 17.30 – 19.00 uur
  • Locatie: Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112 in Schiedam
  • Toegang: €5,-
  • Meld je aan via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl

Heksenproces in Bremgarten, Zwitserland, 1574. Wickiana. Zentralbibliothek Zürich

Schiedamse Maand van de Geschiedenis
Diverse historische locaties in Schiedam bundelen hun krachten tijdens de Maand van de Geschiedenis en bieden op
deze website gezamenlijk hun aanbod voor het voetlicht. Zo zijn er verschillende lezingen bij het Schiedams boekhuis, het Borrelmuseum en de Historische Vereniging Schiedam en bij Wenneker Cinema brengt het Gemeentearchief de stille film ‘Bet naar de Olympiade’ van de Schiedamse studio Eureka tot leven.

 

Beeld bovenin: Detail van Jacques Aliamet, Heksensabbat, 1755. Naar David Teniers. Rijksmuseum Amsterdam