Te doen

Lang Leve Kusama*

*Zaterdag 18 november, 2023

Op zaterdag 18 november viert Stedelijk Museum Schiedam Lang leve Kusama. Die dag is het precies 56 jaar geleden dat de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama het naakte lichaam van de bekende Nul-kunstenaar Jan Schoonhoven met stippen beschildert in de kapel van het museum. Beelden van dat event zijn inmiddels wereldberoemd. In het licht van dat speciale moment, organiseert het museum verschillende feestelijke activiteiten.

Actie: hul je voor minimaal 50% in stippenkleding en je mag op zaterdag 18 november GRATIS het museum in. Dus trek je beste stippenpak uit de kast!

Lezing over Kusama’s polkadot universum | 10.00 – 11.00 uur
Verdiep je in de mythevorming rond Yayoi Kusama en haar polkadot universum. Anna Tilroe, kunstcriticus en curator, geeft een ochtendlezing en legt uit hoe deze Japanse vrouw kon uitgroeien tot een van de beroemdste en meest getoonde internationale sterren uit de kunstwereld. De lezing vindt plaats van 10.00 -11.00 uur in de kapel, boek
hier je ticket.

Wat is jouw Kusama-pose? | 12.00 – 15.00 uur
Treed tussen 12.00 – 15.00 uur in de voetsporen van Yayoi Kusama door een auto met polkadots te versieren en je te laten fotograferen. De beste foto wint een prijs!

Back to the sixties met ooggetuigen | 14.30 – 15.30 uur
’s Middags gaan we echt terug naar de sixties, de tijd van provo, experimentele muziek en vrije seks. Ooggetuigen die destijds bij Yayoi Kusama’s happenings waren of zich in haar kringen bevonden, delen hun ervaringen en verhalen tijdens een informele oral history sessie, gemodereerd door curator Catrien Schreuder. Met gasten als Phil Bloom (kunstenaar en voormalig model), Gijsbert Paalman (zoon van Hans Paalman, oud-directeur van Stedelijk Museum Schiedam), Hans van der Sloot (journalist en Schiedammer), Caroline de Westenholz (kunsthistoricus en stiefdochter van de directeur van Internationale Galerij Orez) en andere ooggetuigen blikken we terug op Kusama’s happening en op die tijd. Hoe was de sfeer? Wat gebeurde er en wat betekende dat?

Boeklancering en fotoprints | 15.30 – 17.00 uur
Om 15.30 uur is er opnieuw een feestelijk moment, namelijk de lancering van de Engelstalige versie van het boek
Yayoi Kusama. The Dutch years 1965-1970, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts Boeken. Naast het boek zijn er prachtige fotoprints van Yayoi Kusama in Nederland, geschoten door fotograaf Harrie Verstappen, te koop in de museumwinkel. En er is nog een verrassing voor de museumcollectie, dus kom langs!

Yayoi Kusama, Naked Body Festival, Schiedam November 1967, Stedelijk Museum Schiedam. Foto Ton den Haan. Collectie 0-INSTITUTE

Programma

  • 9.30 uur: Koffiemoment voor de lezing
  • 10.00 – 11.00 uur: Lezing door kunstcriticus Anna Tilroe over Yayoi Kusama’s polkadot universum. Voor dit onderdeel dien je een apart ticket aan te schaffen. 
  • 12.00 – 15.00 uur: Treed in de voetsporen van Kusama, ga met een polka-dot auto op de foto en WIN!
  • 14.30 – 15.30 uur: Oral history: ooggetuigen vertellen over de happening in 1967 in de kapel van het museum
  • 15.30 – 15.45 uur: Bijzondere verrassing voor de museumcollectie
  • 15.45 – 17.00 uur: Borrel