Te doen

Open Monumentendagen 2023*

*Lezing over de boksgeschiedenis van Schiedam en rondleidingen door het museum.

In het weekend van 9 en 10 september 2023 openen zo’n vijftig monumenten de deuren voor het publiek. Het thema van de Open Monumentendagen dit jaar is ‘levend erfgoed’. Ook het Stedelijk Museum Schiedam doet mee.

Het programma in het kort

  • Vrijdag 8 september, 19.00 uur: openingslezing over Schiedamse boksgeschiedenis in Boksschool Hans de Jong. Singel 8, Schiedam. Aanmelden niet nodig
  • Zaterdag 9 september, 15.30 uur: lezing over Schiedamse boksgeschiedenis in Boksschool Hans de Jong. Singel 8, Schiedam. Aanmelden niet nodig
  • Zaterdag 9 september, 12.30 uur: het museum is startpunt van een orgelwandeling door Schiedam onder leiding van stadsorganist Arjen Leistra.
  • Zondag 10 september, 12.30, 14.00 en 15.30 uur: rondleidingen door het museumgebouw.

Lezingen over Schiedamse boksgeschiedenis
Traditiegetrouw trapt de Historische Vereniging Schiedam samen met de wethouder Monumenten het monumentenweekend af met een openingswoord en openbaar toegankelijke lezing op de vrijdagavond, om 19.00 uur. In het verlengde van de tentoonstelling Carte Blanche (Fuck The Dictator), die deels plaatsvindt in Boksschool Hans de Jong, geeft conservator stadsgeschiedenis van het Stedelijk Museum Schiedam Merel van der Vaart een lezing over de boksgeschiedenis van Schiedam. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig. De lezing over Schiedamse boksgeschiedenis wordt herhaald op zaterdag 9 september om 15.30 uur in Boksschool Hans de Jong (Singel 8, Schiedam). Aanmelden is niet nodig. Handig om te weten: om de boksschool te betreden moet een viertal treden worden beklommen.


Rondleidingen door het museum

In het museum kun je op zondag 10 september om 12.30 uur, 14.00 uur of om 15.30 uur aansluiten bij een rondleiding door het recentelijk gerenoveerde Sint Jacobsgasthuis. De rondleiding is gratis en begint bij het entreegebied van het museum. Aanmelden is gewenst via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl, graag met vermelding van het aantal deelnemers en het gewenste tijdstip voor de rondleiding.

Orgelwandeling
Het museum, waar je in de kapel een historisch Hess-orgel vindt, is op zaterdag 9 september startpunt van een orgelwandeling. De Schiedamse stadsorganist Arjen Leistra vertelt bij elk orgel iets over de geschiedenis en geeft vervolgens een korte bespeling (ca. 30 minuten). Aanmelden voor deze wandeling is niet nodig. Klik hier voor meer informatie.

Fotografie: Aad Hoogendoorn