Te doen

Workshop 150 dichtregels*

*Onze geschiedenis, jouw woorden.

Dit jaar herdenken we dat de slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft. Samen staan we stil bij wat ons gedeelde slavernijverleden voor ons betekent door over dit pijnlijke deel van onze geschiedenis te praten. Met Elten Kiene, woordkunstenaar en winnaar van Cultuurprijs Zuid-Holland 2020, stadsdichter van Schiedam Jarle Lourens en stadsarchivaris Laurens Priester stellen we in een serie workshops 150 dichtregels op. En daar kun jij aan bijdragen!

Op zondag 1 oktober is er een workshop in het Stedelijk Museum Schiedam. Deze workshop bestaat uit drie onderdelen:

Introductie (Schiedams) Slavernijverleden
Laurens Priester geeft een korte introductie over het koloniaal slavernijverleden van Suriname en Caribische eilanden. Als gemeentearchivaris zoomt Laurens ook in op het slavernijverleden van Schiedam.

Dialoog
We gaan in gesprek. Er is ruimte om vragen te stellen en met elkaar te bespreken wat er tijdens de introductie is gedeeld.

Dichtregels schrijven
Onder begeleiding van Jarle Lourens en Elten Kiene gaan we aan de slag met het schrijven van dichtregels. Een selectie van deze dichtregels wordt uiteindelijk verwerkt in een kunstwerk voor de stad. Gelukkig hoef je geen ervaring te hebben met het schrijven van dichtregels om aan deze workshop mee te doen. Je wordt hierbij geholpen.

Goed om te weten

  • Op 1 oktober tussen 13.00 en 15.00 uur
  • De workshop duurt van 13.00 tot 15.00 uur
  • Meedoen is gratis. Wel graag even aanmelden via deze link.
  • Wil je meer weten over het project 150 dichtregels? Bezoek de website: www.schiedam.nl/150-dichtregels.


Foto bovenin: Het gedicht ‘Kind van Curaçao’ van Jarle Lourens, in de tentoonstelling ‘Hend’i mundu | Mens van de aarde. Foto door Aad Hoogendoorn