Boeken

Ben je nog niet uitgekeken en/of uitgelezen? Het Stedelijk Museum stelt speciaal voor de modest fashion liefhebbers om de week een top tien lijst van boeken samen. Boeken over én geschreven door sterke vrouwen die de popcultuur en de kunst- en cultuursector hebben beïnvloed en vandaag de dag beïnvloeden. Een aantal van de boeken zijn te koop in de boekenwinkel in het museum of liggen op zolder op de leestafel, om in te lezen.

 

Een van de heldinnen is Chimamanda Ngozi Adichie, auteur van het boek We Should All be feminists. Het beroemde Dior T-shirt is geïnspireerd op het boek van Adichie. Toen ze in 2013 een TEDx-lezing gaf over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn, werd het filmpje bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld. Beyoncé gebruikte zelfs een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haar pleidooi een grote bestseller. Het boek is inmiddels vertaald naar het Nederlands en een aanwinst voor je boekenkast. Adichies boek biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.

Top 10

We Should All Be Feminists

 

Chimamanda Ngozi Adichie

 

Het is geen wonder dat We Should All Be Feminists zoveel mensen aanspreekt: Chimanada Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.

 

*We Should All be feminists is te koop in de boekenwinkel van het museum.

Wilhelmina, Defining Beauty

 

Eric Wilson

 

Dit boek is een ode aan de oogverblindende verschijning Wilhemina Cooper. Het eerste Nederlandse topmodel!  Zij richtte in de jaren ’60 het inmiddels befaamde modellenbureau Wilhelmina Models op en heeft daarmee in de afgelopen vijftig jaar bijgedragen aan inclusie en diversiteit in de representatie van modellen wereldwijd

Dior, Catwalk

 

Alexander Fury

 

Dit boek, over de verzameling van de Dior haute couture-collectie, biedt een unieke kans om de ontwikkeling van een van ’s werelds beroemdste modemerken in kaart te brengen en zelden geziene collecties te ontdekken.

Shadi Ghadirian

 

Sylvie Aznavourian / Rose Issa

 

Shadi Ghadirian is een van de toonaangevende hedendaagse fotografen in Iran. Het oeuvre van Ghadirian is een knipoog naar autoriteit. Met geestige parodieën op huiselijkheid, omzeilt ze netjes beperkingen en verwachtingen.

Modestly

 

Dina Torkia

 

YouTuber en sociale media sensatie Dina Torkia geeft je een nooit eerder vertoonde blik in haar wereld. Van advies over mode, schoonheid en stijl tot openhartige meningen over familie, carrière en geloof.

 

*Modestly is te koop in de boekenwinkel van het museum.

The Little Book of Chanel

 

Emma Baxter-Wright

 

Deze monografie over Coco Chanel vertelt het leven en de erfenis van een van de meest invloedrijke couturiers uit de geschiedenis. Gedetailleerde foto’s en schetsen van Chanels ontwerpen, samen met modefoto’s en catwalkshots, brengen hulde aan een van ’s werelds meest gewaardeerde modehuizen en de vrouw erachter.

 

*The Little Book of Chanel is te koop in de boekenwinkel van het museum.

Hussein Chalayan

 

C. Evans

 

Deze rijk geïllustreerde monografie presenteert de hoogtepunten uit de collecties die Chalayan de afgelopen tien jaar realiseerde en documenteert. Met meer dan 150 afbeeldingen biedt dit boek een schitterend overzicht van het werk van deze grensoverschrijdende modeontwerper.

Inner Constellations

 

Maimouna Guerresi 

 

Ze wordt de ‘Sufi Frida Kahlo’genoemd. Maïmouna Guerresi is een fotograaf, wiens werk soms beeldhouwkunst, video en installatiekunst omvat. Haar unieke stijl combineert Afro-Aziatische thema’s en symboliek met de tradities van de westerse klassieke iconografie. Deze unieke melange omvat culturele en religieuze invloeden en fusie van verschillende artistieke talen.

Forgotten Women

 

Zing Tsjeng

 

Forgotten Women is een serie boeken die de verloren verhalen van invloedrijke vrouwen blootleggen die honderden jaren lang hebben geweigerd de hand te accepteren die ze hebben gekregen en als gevolg daarvan de toekomst van onze toekomst hebben gevormd en veranderd.

 

*De serie Forgotten Women is te koop in de boekenwinkel van het museum.

Contemporary Muslim Fashions

 

Reina Lewis

 

Gevuld met documentaire- en modefotografie, maar ook foto’s van catwalk shows en de media, onderzoekt dit boek de manieren waarop culturen in moslimstijl worden gevormd door wereldwijde trends en religieuze overtuigingen. Van high-end couture tot streetwear, dit boek laat zien hoe gevestigde en diaspora regio’s, zoals Dubai, Jakarta, Londen en New York, huizen zijn voor bloeiende industrieën die een klassiek en geavanceerd uiterlijk creëren.