Buurtplaatjes Schiedam-Centrum*

*Heb je ‘plaatje’ Cor met kip Moos al?

Meer dan tachtig mensen doen mee aan de Buurtplaatjes in Schiedam-Centrum. Tot de deelnemers behoren een gezin dat met z’n vijven op één plaatje staat, vijf honden en bewoner Cor met zijn kip Moos. Na het succes van de Buurtplaatjes in Schiedam-Oost komt het Stedelijk Museum Schiedam nu samen met kunstenaar Maarten Bel met een Centrum-editie. Alle Schiedammers in die wijk kunnen van 1 april t/m 30 juni 2022 hun buren sparen en in het bijbehorende stickerboek plakken.

Molenwieken
Het werkt net als bij de voetbal- of Pokemonplaatjes, alleen krijg je de gratis plaatjes niet bij een grote supermarkt maar bij acht ondernemers in Schiedam-Centrum. Aan de hand van verschillende categorieën leer je de ‘plaatjes’ een beetje kennen, vertelt Dorien Theuns, stadsprogrammeur van het museum. ‘Zo is er een molenaar die omwentelingen van molenwieken spaart in de categorie Mensen die iets bijzonders sparen.’ 

Dorien van het museum (links) en Ankita van Divine Bites. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Praatje
Buurtbewoners kunnen de gratis stickers krijgen bij achttien ondernemers. Bijvoorbeeld als je een patatje haalt bij snackbar Moonlight, Turkse pizza bij Bakkerij Nimet of een kop koffie bij Expreszo Koffie en Thee. Of je haalt boeken bij de bibliotheek of laat kleren stomen bij Oranje Kleding Reparatie en Stomerij. Ook bij een biertje in Tapperij ’t Weeshuis en meel van Molenwinkel De Walvisch krijg je plaatjes. Alle ondernemers staan in het stickerboek en het mooie is: je hoeft niet altijd iets te kopen om de plaatjes te krijgen. Gewoon even binnenstappen en een praatje maken is ook goed.  

Aller-aller-allerlaatste
Het stickerboek telt honderd stickers. Eén plaatje is niet te krijgen bij de ondernemers. Daarvoor moet je als spaarder naar het museum komen als het na de renovatie op 14 mei 2022 weer open is. Want alleen daar is het aller-aller-allerlaatste plaatje te halen. Wie daarop staat? Dat verklappen we nog niet. 

Iets doen, gratis
Tijdens de spaarperiode kunnen Schiedammers aan verschillende dingen meedoen. Denk aan ruilmiddagen, een verhalenavond en een avond bij de categorie Mensen die het liefst met hun handen eten. Hieronder lees je wanneer en waar die activiteiten zijn. Je kunt overal gratis aan deelnemen. 

Met dank aan
Gemeente Schiedam, VSBfonds, Mondriaan Fonds, VriendenLoterij, Fonds Schiedam Vlaardingen, De Groot Fonds

Ruilmiddag
Een gezellige middag om plaatjes te ruilen en plakken, je bent ook welkom als je nog niet begonnen bent.

  • 3 mei 2022, 14.00 -16.00 uur, in de Openbare Bibliotheek in de Korenbeurs 
  • 8 juni 2022, 14.00 – 16.00 uur, in het Stedelijk Museum Schiedam of buiten op het museumplein

Hapjes uit het vuistje
Samen lopen we langs diverse horeca in Schiedam om overal een hapje met de hand te eten. Dat sluit aan op de categorie Mensen die het liefst met hun handen eten. We beginnen bij het museum, Hoogstraat 112. Meer details volgen als je je opgeeft.

  • 23 mei 2022, 18.00 – 20.00 uur, vertrek bij het Stedelijk Museum Schiedam

Meedoen?
Ben je erbij? Doe je mee aan een activiteit? Gezellig! Stuur een mailtje naar: plaatjes@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Foto bovenin: Fatima met de spaarboeken en plaatjes van Schiedam-Centrum. Fotografie: Aad Hoogendoorn