Buurtplaatjes Schiedam-Nieuwland*

*Je krijgt ze bij de noodles.

Meer dan zeventig mensen doen mee aan de Buurtplaatjes in Schiedam-Nieuwland. Tot de deelnemers behoren iemand die Nederlands bokskampioen was, een bejaarde vrouw die graag rock en rollt en zeven mensen wiens leven is gered. Na het succes van de Buurtplaatjes in Schiedam-Oost brengt het Stedelijk Museum Schiedam nu samen met kunstenaar Maarten Bel een nieuwe Nieuwland-editie uit. Alle Schiedammers in die wijk kunnen van 1 april t/m 30 juni 2022 hun buren sparen en in het bijbehorende stickerboek plakken.

Gedicht
Het werkt net als bij de voetbal- of Pokemonplaatjes, alleen krijg je de gratis plaatjes niet bij een grote supermarkt maar bij acht ondernemers in Schiedam-Nieuwland. De meeste deelnemers staan er alleen op, soms zie je een hele familie. Aan de hand van verschillende categorieën leer je de ‘plaatjes’ een beetje kennen, vertelt Dorien Theuns, stadsprogrammeur van het museum. ‘Zo is er iemand die vroeger moeite had met lezen en schrijven en nu zelf gedichten schrijft. Koos zit in de categorie Mensen die een mooi gedicht uit hun hoofd kennen.’

Dorien van het museum (links) en Gulabi van S.A.N Supermarkt. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Praatje

Buurtbewoners kunnen de gratis stickers krijgen bij negen ondernemers. Bijvoorbeeld als je iets haalt bij Primera Nolenslaan, Kringloopwinkel Gewoon Goed of S.A.N. Supermarkt. Ook als je noodles gaat eten bij Yokohama Saito Ramen of iets ruilt bij de LETS Ruilwinkel krijg je plaatjes. Bij wijkhuis Dreesplein en de Kansenfabriek krijg je de plaatjes ook. Alle ondernemers staan in het stickerboek en het mooie is: je hoeft niet altijd iets te kopen om de plaatjes te krijgen. Gewoon even binnenstappen en een praatje maken is ook goed.  

Aller-aller-allerlaatste
Het stickerboek van de Buurtplaatjes Schiedam-Nieuwland telt honderd stickers. Eén plaatje is niet te krijgen bij de ondernemers. Daarvoor moeten fanatieke spaarders naar het museum komen als het na de renovatie op 14 mei 2022 weer open is. Want alleen daar is het aller-aller-allerlaatste plaatje te halen. Wie daarop staat? Dat verklappen we nog niet. 

Gratis activiteiten
Tijdens de spaarperiode kunnen Schiedammers aan verschillende dingen meedoen. Denk aan ruilmiddagen, een verhalenavond en een avond bij de categorie Mensen die van kliekjes een nieuwe maaltijd maken. Hieronder lees je wanneer en waar die activiteiten zijn. Je kunt overal gratis aan deelnemen. 

Met dank aan
Gemeente Schiedam, VSBfonds, Mondriaan Fonds, VriendenLoterij, Fonds Schiedam Vlaardingen, De Groot Fonds

Ruilmiddag
Een gezellige middag om plaatjes te ruilen en plakken. Je bent ook welkom als je nog niet begonnen bent.

  • 20 april 2022, 14.00 – 16.00 uur, bij DOCK, Dreesplein 2 
  • 29 juni 2022, 14.00 – 16.00 uur, bij DOCK, Dreesplein 2 (bij goed weer buiten)

Verhalenavond
Deelnemers in verschillende categorieën vertellen hun verhaal.

  • 19 mei 2022, 19.00 – 21.00 uur, bij de Kansenfabriek, De Meesterstraat 40

Kliekjesavond
Samen eten we een maaltijd van onze kliekjes. Deze bijeenkomst ligt in het verlengde van de categorie Mensen die van kliekjes een nieuwe maaltijd maken. Details volgen als je je opgeeft.

  • 15 juni 2022, 18.00 – 20.00 uur

Meedoen?
Ben je erbij? Doe je mee aan een activiteit? Gezellig! Stuur een mailtje naar: plaatjes@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Foto bovenin: Zeyneb en Fatima met de spaarboeken en plaatjes van Schiedam-Nieuwland. Fotografie: Aad Hoogendoorn