Buurtplaatjes Schiedam-Oost

Meer dan zeventig mensen uit Schiedam-Oost deden mee aan de Buurtplaatjes, een project samen met kunstenaar Maarten Bel. Tussen juli en september 2021 konden Schiedammers uit Oost hun buren sparen en in het bijbehorende stickerboek plakken. Lees hieronder meer erover.

Het werkt net als bij de voetbal- of Pokemonplaatjes, alleen krijg je ze nu niet bij een grote supermarkt maar bij negen ondernemers in Schiedam-Oost. Behalve bewoners – van 1 t/m 92 jaar – doen ook de Kerstman en kat van Maarten Bel als plaatje mee. ‘We hopen met dit kunstproject dat mensen elkaar beter leren kennen en makkelijker een praatje maken’, zegt museumdirecteur Anne de Haij. ‘Misschien hebben ze meer gemeen met hun buren dan ze denken.’ Er zijn 750 stickerboeken en 100.000 stickers.

Ontmoeten

‘Wie weet ruil je straks plaatjes met je overbuurman of maak je een praatje met een buurvrouw of -man, die je kent van een plaatjes, vult Stadsprogrammeur Dorien Theuns aan. In het museum kun je terecht voor kunst en stadsgeschiedenis, maar het is ook een plek waar je met elkaar in gesprek raakt. ‘Daarom past mijn project bij het museum’, vertelt Bel. ‘De Buurtplaatjes zorgen ervoor dat mensen elkaar ontmoeten.’ Met zijn kunst brengt hij mensen samen. Eerder maakte hij in het museum een modeltreinbaan, samen met modeltreinvereniging Schiespoor.

Bijzonder en gewoon 

Hoe Bel de Buurtplaatjes bedacht? Eigenlijk kwamen twee dingen samen. Als fanatiek verzamelaar spaart hij tweedehands mokken en cd’s met walvisgeluiden. ‘Ik vroeg me af waarom ik mijn buren zo slecht ken en wat ik daaraan kan doen. Die twee dingen telde ik op en ik dacht: ‘kon je je buren maar sparen!’ Het idee was geboren. Hij noemt het project ‘heel bijzonder en heel gewoon’. ‘Want waar in Nederland kun je als je boodschappen doet je overbuurman sparen, je vriend van drie straten verder dubbel hebben en een plaatje van jezelf krijgen?’ Scroll helemaal naar beneden als je ook iets wilt doen, deze activiteiten zijn ook voor mensen die niet in Schiedam-Oost wonen.

Zin van het leven

Bij de voetbalplaatjes spaar je elftallen, nu konden Oosterlingen na een oproep om als plaatje mee te doen, kiezen in welke categorie ze horen. De populairste bleek Mensen die heel hard zingen als ze alleen thuis zijn. Ook Mensen die hun dromen onthouden scoorde goed. ‘Het was even spannend of er genoeg mensen zouden zijn in de categorie Mensen die een leven hebben gered of Mensen die de zin van het leven hebben gevonden, vertelt Theuns. Maar ook dat lukte. ‘De wijk zit vol bijzondere verhalen.’  

Tropische tuin

In het stickerboek staan de deelnemende ondernemers stil bij gekke dingen die ze in hun winkel meemaakte. Herman van Iris Bloemsierkunst kreeg ooit een telefoontje van een man die nog twee maanden te leven had. Zijn laatste wens bestond uit sterven in een tropische tuin. ‘Dus hebben wij heel zijn huis omgetoverd. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk.’

Hondenkapper

Ingrid van Haarmode Ingrid herinnert zich een klant met een bos haar vol klitten. ‘Ik heb hem maar teruggestuurd, ik kreeg het niet voor elkaar.’ Een paar dagen later hoorde ze dat de ‘klittenman’ uiteindelijk naar de hondenkapper is gegaan. Meer verhalen staan in het stickerboek waar je de Buurtplaatjes in kan plakken dat voor € 1 verkrijgbaar is bij de ondernemers. Verhalen kun je ook via een podcast beluisteren. Klik daarvoor hier.

Pers

Het NOS Jeugdjournaal kwam langs en maakte een reportage, net als RTL4 Editie NL. Lees verder over de Buurtplaatjes bij het RTL Nieuws en in de Volkskrant  Het NOS Radio 1 Journaal interviewde Maarten Bel. Dat hoor je hieronder:

Smaakt dat naar meer? Luister dan ook naar de Buurtplaatjes bij RTV Rijnmond. Verslaggever Erik Lemmers sprak drie uur lang met Dorien, Maarten, Herman, Agnes, Johan, Manuela, Lennox, Joost en Tom.

Eerste uur, tweede uur, derde uur (onder constructie).

Dit wil je weten

Je kon het stickerboek voor €1 kopen bij een de deelnemende ondernemers: Snackbar de Pinguïn, Iris Bloemsierkunst, Schoenmaker Henk Vol, Haarmode Ingrid, Minisupermarkt Altin Basak, Tweewielerhuis van Hoewijk, SchieDamn, Autobedrijf Ed Coster en DOCK Wijkhuis Oost. Plaatjes kreeg je als je iets koopt, geknipt wordt, je fiets laat maken, etc. 

Met dank aan

Om te doen*

*Ruilen, eten en luisteren.

Do 22 juli 2021, 14.00 – 16.00 uur, ruilmiddag, Wijkhuis Oost

Middag om plaatjes te ruilen. Kunstenaar Maarten Bel geeft een mini-workshop onderhandelingstechniek. Aanmelden via plaatjes@stedelijkmuseumschiedam.nl, gratis.

Vr 23 juli 2021, 19.00 – 21.00 uur, verhalenavond, Wijkhuis Oost

Avond met de mooiste verhalen uit Oost. Mensen die een plaatje in het stickerboek zijn delen het verhaal bij hun categorie. Avond voor mensen die een plaatje zijn en iedereen die het leuk vindt om langs te komen. Aanmelden via plaatjes@stedelijkmuseumschiedam.nl, gratis.

Ma 16 augustus 2021, 7.00 – 10.00 uur, ontbijtbuffet, Wijkhuis Oost

Warm ontbijtbuffet, geïnspireerd op de categorie Mensen die het liefst met een warm maal ontbijten. Iedereen kan langskomen. Aanmelden via plaatjes@stedelijkmuseumschiedam.nl, kosten: gratis. Ter plekke kun je een donatie doen voor warme maaltijden voor mensen met een klein inkomen.

Di 24 augustus 2021, 14.00 – 16.00 uur, ruilmiddag, Wijkhuis Oost

Middag om plaatjes te ruilen. Kunstenaar Maarten Bel geeft een mini-workshop onderhandelingstechniek. Aanmelden via plaatjes@stedelijkmuseumschiedam.nl, gratis.