Buurtplaatjes Schiedam-Zuid/West

Meer dan zeventig mensen doen mee aan de Buurtplaatjes in Schiedam-Zuid en -West. Tot de deelnemers behoren een moeder die met haar kind danst op het geluid van een koffiezetapparaat, een meisje op stelten en hond Benne. Het jongste ‘plaatje’ is 1 jaar oud, de oudste 82. Na het succes van de Buurtplaatjes in Schiedam-Oost brengen we nu samen met kunstenaar Maarten Bel met een nieuwe editie Zuid en West. Alle Schiedammers in die wijken kunnen van 1 februari t/m 30 april 2022 hun buren sparen en in het bijbehorende stickerboek plakken.

High-fives

Het werkt net als bij de voetbal- of Pokemonplaatjes, alleen krijg je de gratis plaatjes niet bij een grote supermarkt maar bij acht ondernemers in Schiedam-Zuid/West. De meeste deelnemers staan er alleen op, soms zie je een hele familie. Aan de hand van verschillende categorieën leer je de ‘plaatjes’ een beetje kennen, vertelt Cilia Batenburg, projectleider van het museum. ‘Zo is er iemand in de categorie Mensen met een bijzondere hobby die high-fives verzamelt van bands.’ 

Postbode 

Sommige categorieën sluiten aan op de wijken, denk aan Mensen die losgaan op hun Halloween-outfit, een groot ding in Schiedam-Zuid. ‘Heel eng is het niet maar er is wel ooit een meisje van de schrik flauwgevallen’, zegt ‘plaatje 8’. Bijzonder is de deelname van postbode Khaled. De buurt vond dat hij niet mocht ontbreken en gaf hem op. Niet verder vertellen… hij woont helemaal niet in Zuid of West.

Oudste winkel

Buurtbewoners krijgen de gratis stickers als ze boodschappen doen bij een van de acht ondernemers. Je kunt een patatje halen bij Hans en Grietje, een croissantje bij Bakkerij Het Westen of een broodje kroket bij Taria de Leede. Of laat je ogen opmeten bij Ottica Eye Fashion en koop een bloemetje bij BOKO Flowers. Op zoek naar iets bijzonders kun je een handgemaakt cadeautje kopen bij de Buurtvrouw, verse groente inslaan bij D.A.B Mini Supermarkt of nieuwe bezems halen bij Gerard van der Vlies, de oudste winkel in Schiedam.

Aller-aller-allerlaatste 

Het stickerboek van de Buurtplaatjes Schiedam-Zuid/West telt honderd stickers. Wie ‘m als eerste vol heeft wint een prijs. Daarvoor moeten de fanatieke spaarders wel naar het museum komen als het na de renovatie op 14 mei 2022 weer open is. Want alleen daar is het aller-aller-allerlaatste plaatje te halen. Waar het omgaat? Dat verklappen we nog niet. 

Iets doen

Tijdens de spaarperiode kunnen Schiedammers verschillende dingen doen, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen. Denk aan ruilmiddagen, een verhalenavond, een avond bij de categorie Mensen die maaltijden uitwisselen met hun buren. Hieronder lees je er meer over.

Met dank aan

 

Om te doen*

*Ruilen, lezen, schrijven en eten.

Verhalenavond

Benieuwd hoe het is om een beroemd iemand te ontmoeten? Naar Halloweenverhalen of de bijzondere hobby’s van mensen uit de buurt? Op de verhalenavond vertellen mensen op de plaatjes het verhaal bij hun categorie. Natuurlijk kun je ook een verhaal delen als je niet op een plaatje staat. Op deze avond luister je naar bijzondere verhalen uit Schiedam Zuid en West.

  • Vrijdag 11 februari, 19.00 – 21.00 uur, in BVSZ/WOT/DOCK in de Leliestraat

Ruilmiddagen

Tijdens de ruilmiddagen kunnen buren hun dubbele plaatjes ruilen. Er is koffie/thee en kunstenaar Maarten Bel geeft tips hoe je het best kunt onderhandelen over plaatjes. Het zijn gezellige middagen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

  • Woensdag 23 februari, 14.00 – 16.00 uur, in De Erker in de Jan van Avennesstraat
  • Woensdag 9 maart, 14.00 – 16.00 uur, in Hof in Zuid in de Nieuwe Maasstraat
  • Zaterdag 30 april, 14.00 – 16.00 uur, in Hof in Zuid in de Nieuwe Maasstraat

Activiteit met taal

Op deze avond gaan we op een leuke en gezellige manier aan de slag met taal. Samen met een echte taalexpert kijken we wat we allemaal met losse woorden kunnen ‘verzinnen’!

  • Vrijdag 25 maart, 19.00 – 21.00 uur, in BVSZ/WOT/DOCK in de Leliestraat

Uitwisselbuffet

Geïnspireerd op de categorie Mensen die maaltijden uitwisselen met hun buren organiseren we een gezellig uitwisselbuffet. Iedereen die de plaatjes spaart en van eten delen houdt is welkom. Als je het maar leuk vindt om een praatje te maken met je tafelgenoten!

  • Donderdag 14 april, 17.30 – 19.30 uur, in De Buurtvrouw in de Van Beverenstraat

Meedoen?

Ben je erbij? Doe je mee aan een activiteit? Gezellig! Stuur een mailtje naar: plaatjes@stedelijkmuseumschiedam.nl. Het gaat alleen door als het van de minister mag.