Elisabeth Koeten-Ooms*

*Een van de opmerkelijkste vrouwen van de geschiedenis.

Elisabeth Koeten-Ooms (1888 – 1968) staat sinds 8 maart 2021 op de lijst staat met de opmerkelijkste vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.

Wij zijn trots dat ‘onze’ Elisabeth de erkenning krijgt die ze verdient, zegt conservator Stadsgeschiedenis Merel van der Vaart. ‘Deze Schiedamse vrouw kwam altijd op voor mensen die niet gehoord werden. Ze streed ervoor dat arbeiders, vrouwen, kinderen en ouderen goed behandeld werden.’ In 1919 behoorde ze tot de eerste vrouwelijke gemeenteraadsleden van Schiedam. 

Misstanden

Na haar raadsperiode richtte ze samen met anderen verschillende organisaties op om het leven van arbeiders, kinderen en ouderen te verbeteren. Als regentes van het Sint Jacobs Gasthuis was ze betrokken bij het bestrijden van de misstanden in het bejaardentehuis. Ze deed voorstellen tot verbetering van de kwaliteit van het eten (zij ging zelf proeven), van de kleding, de meubilering en de rechten van de ouderen. 

Conflict

Dat leidde tot een stevig conflict met het echtpaar dat als directie (vader en moeder) optrad. In 1930 volgde hun ontslag, dat het paar tevergeefs bij de rechter aanvocht. In het voormalige gasthuis uit 1787 zit nu ons museum.

Meer lezen?

Op 8 maart 2021, Internationale Vrouwendag, is Betje een van de voorbeelden van de huidige generatie Schiedamse vrouwen in de raad, samen met Stien, Christina Nolet-Kreijns. Meer daarover lees je hier. Meer over Elisabeth Koeten-Ooms in het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland lees je hier. Met dank aan amateurhistoricus en Schiedammer Herman Noordegraaf.