Keuzevrijheid*

*Vrouwen die een eigen keuze maken.

Een cultureel fenomeen of een hype? Modest fashion gaat over het maken van keuzes. Vrouwen die dat durven zijn de nieuwe rolmodellen. Ze zijn een voorbeeld voor anderen. Coco Chanel was de eerste echte influencer. De mode-ontwerper maakte wat ze zelf graag wilde dragen, nu iconische looks.

Modest fashion laat zien dat vrouwen ruimte voor zichzelf creëren. Dat vereist creativiteit en lef. De vrouwen die dit aandurven zijn de nieuwe rolmodellen. Ze zijn een voorbeeld voor anderen en laten zien hoe het ook kan.

Chanel

Coco Chanel was de eerste echte mode-influencer, lang voordat social media bestonden. In de jaren vijftig ontwierp ze een nieuw mode-silhouet en bevrijdde daarmee vrouwen letterlijk van het korset en de lange zware rok. Ze liet zich inspireren door wat ze zelf wilde dragen. Inmiddels is haar modehuis een groot merk dat probeert in te spelen op wat nu leeft.

Chanel maakt daarom ook modest fashion voor de markt in het Midden-Oosten, met veel kleur, lagen en uitbundige prints. De ontwerpers lieten zich inspireren door Marokkaanse geometrische patronen.

Chanel Cruise, Karl Lagerfeld, 2015

De jurk uit de Chanel Cruise Collection is een ontwerp van Karl Lagerfeld. Hij liet zich inspireren door geometrische Marokkaanse patronen. Chanel maakte de collectie speciaal voor de Arabische markt in Dubai, waar ook de presentatie plaatsvond.

Een nieuwe feministische golf

Vrouwen overal ter wereld hebben vooral de afgelopen eeuw hard gestreden voor hun vrijheden. Op dit moment is een nieuwe feministische golf gaande. Daarbij gaat het niet meer zozeer om georganiseerde actie van groepen of belangenorganisaties, maar om individuele acties die online een groot publiek bereiken. Deze golf begon niet in West-Europa of de Verenigde Staten, maar in Azië en het Midden-Oosten en verbindt zich met de #metoo beweging, de Women’s March en de HeForShe beweging.

We should all be feminist – Dior

Maria Grazia Chiuri is de eerste vrouwelijke hoofdontwerper in de geschiedenis van het modehuis Dior. Na de presentatie van haar eerste collectie in 2017 werd dit eenvoudige T-shirt een hit op sociale media. De zwangere Natalie Portman, beroemd door haar rollen in Star Wars, droeg het tijdens de Women’s March in Los Angeles. Na afloop van de Women’s March in New York plaatste zangeres Rihanna een foto op Instagram waarop ze het T-shirt ook draagt.

Ook in het Midden-Oosten laten sterke vrouwen hun stem horen. De Iraanse Newsha Tavakolian gebruikt daarbij haar fototoestel. De fotografe werkt onder meer voor The New York Times, Time Magazine en National Geographic.

Listen – Newsha Tavakolian

Tavakolian kan vanwege het regime niet altijd stelling nemen. Haar keuze om zichzelf en andere vrouwen te portretteren maakt haar zeer kwetsbaar. Voor haar fotoserie Listen vroeg ze haar zus als model. Ze draagt de sobere zwarte kleding die gangbaar is in Iran, elke keer met een onverwacht attribuut. Ze portretteerde ook Iraanse zangeressen die een verbod hebben nog langer te zingen. Daarmee maakte ze cd-covers voor cd’s die niet gemaakt mogen worden.