Minne Kersten publieksfavoriet*

*Van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.

Minne Kersten is op zondag 8 januari gekozen tot publieksfavoriet van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022. Bezoekers van het Stedelijk Museum Schiedam stemden in ruime meerderheid voor haar installatie en video. Kersten is een van de vier kandidaten die was genomineerd voor de talentprijs voor kunstenaars onder de 36 jaar.

Vier genomineerden
Andere genomineerden voor de prijs waren Bruin Parry, Agnes Waruguru en Salim Bayri. Die laatste was 22 november 2022 al gekozen tot winnaar van de juryprijs van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Het werk van de kunstenaars is nog tot en met 15 januari 2023 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

‘Ruimte in hart en hoofd’
In het winnende werk van Kersten, Constant Companion (2021), is op film te zien hoe een raaf op eigen houtje een ravage aanricht in een door de kunstenaar gecreëerde installatie waarvan de restanten in de zaal verderop worden tentoongesteld. ‘Schurend in plaats van behagend’, schreef een bezoeker over het werk. ‘Poëtisch’, ‘Het raakt me’ en ‘Het geeft ruimte in mijn hart en hoofd’ waren andere reacties van het museumpubliek. Bijna 2000 bezoekers brachten sinds de opening van de tentoonstelling op 30 september 2022 hun stem uit voor de publieksprijs, waaraan een bedrag van 2500 euro is verbonden.

Publieksdag
De uitreiking van de publieksprijs op zondag 8 januari 2023 was onderdeel van een speciale Volkskrant Beeldende Kunst Prijs Dag in het museum. Publiekswinnaar Kersten, die momenteel in Marseille woont en werkt, werd via een live videoverbinding geïnterviewd door Volkskrant kunstjournalist Anna van Leeuwen. Ook gaven kunstenaar Jan Rothuizen en Cobra-kenner Willemijn Stokvis een lezing en konden bezoekers rondleidingen volgen door de verschillende tentoonstellingen die nu in het museum te zien zijn.

Partners
De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam, de Volkskrant, Rabobank en Stichting Stokroos. Rabobank stelde de afgelopen drie jaar het prijzengeld beschikbaar. De bank stopt de sponsoring na deze editie. De partners zijn de Rabobank zeer dankbaar voor de financiële ondersteuning. De komende drie jaar zal het De Groot Fonds uit Schiedam de prijs en tentoonstelling sponsoren.