Modeltrein Kerstfestijn*

*Een samenwerking tussen het museum, Schiespoor & Maarten Bel.

Kerst en Modeltreinen, een gulden combinatie.

Helemaal als je daar kunstenaar Maarten Bel en 127 basisschool scholieren bij betrekt.

Na twee jaar rondom kerst een kerststallen tentoonstelling te hebben gepresenteerd, wilde het museum dit jaar iets anders.

We namen contact op met modelspoorvereniging Schiespoor: zouden zij samen met ons een expo willen maken? De vereniging reageerde direct enthousiast! Voor hun was het belangrijk om er jongeren bij te betrekken; om hun vereniging en de sport een toekomst te geven. Het museum vroeg kunstenaar Maarten Bel om zich bij de samenwerking aan te sluiten.

Maarten Bel is heel groot maar duikt voor het Modeltreinkerstfestijn van het Stedelijk Museum Schiedam in de piepkleine miniatuurwereld van Schiespoor. Hij werkt en bouwt met verschillende scholen uit Schiedam aan “een knotsgekke treinbaan met opgepimpte wagons, versierde kerstpalmbomen en gekleurde lichtjes”.

Pimp my wagon!

Dit idee ontstond in samenwerking met de lokale modeltreinvereniging Schiepoor en kunstenaar Maarten Bel. Samen met hen organiseren we tussen 16 oktober en 20 november 2019 op woensdagen knutselbijeenkomsten waarin kinderen hun eigen treinwagon kunnen maken bij modeltreinvereniging Schiespoor. Onder de naam Pimp my wagon! maken ki

nderen uit groep 5, 6 en 7 samen met de Rotterdamse kunstenaar Maarten Bel een droomwagon. Stel, je hebt een berg met geld en alles kan: wat voor treinwagon zou jij dan maken? Een rijdende disco, een wagon met een zwembad of een wagon met je favoriete dier? Niets is te gek.

De enthousiaste mannen van Schiespoor helpen met het zoeken van de juiste materialen en de techniek om alles gemaakt en rijdend te krijgen!
De gemaakte wagons rijden tijdens het kerstival rond in een prachtig kerstlandschap, waar iedereen de unieke, gekke, grappige en mooie treinwagons kan komen bewonderen. Ook kunnen de kinderen in video of tekst toelichten waarom hun wagon er zo uit ziet (en waarom het de coolste wagon is).