Modest Fashion & ik*

*Kies lekker zelf en laat van je horen!

Met mode kun je veel over jezelf vertellen; hoe je je voelt, wat je belangrijk vindt en wat je wilt uitdragen. Elke dag weer maak je die keuze. Bewust of onbewust is iedereen is bezig met (modest) fashion. De afgelopen maanden zocht het Stedelijk Museum contact met jonge vrouwen uit Schiedam en omgeving. Ieder meteen passie voor mode en een eigen blik op (modest) fashion. Met als gemeenschappelijke deler: kies lekker zelf en laat van je horen!

Jonathan Christopher, Kionna van Aanholt en Saliha Bouiadi zijn drie ontwerpers met een eigen modeatelier en winkel op loopafstand van het museum. Ze delen een passie voor het modevak, maar zijn totaal verschillend in hun ontwerpen en in hun doelgroepen.

Fotografie Maarten van der Kamp

Jonathan Christopher

Winkel/atelier Jonathan Christopher, Hoogstraat 110

www.jonathanchristopher.nl

“Modest fashion is voor mij heel intrigerend, omdat het de sensualiteit van de vrouw op een andere manier benadert. Het gaat niet om het tonen van het lichaam, maar om het spelen met bepaalde accentuering. In mijn ontwerpen voor mannen benadruk ik ook graag vrouwelijkheid en sensualiteit. Op de pop in de tentoonstelling zie je een geplooide rok die vast zit aan een broek. Meestal wordt de rok als vrouwelijk gezien, maar in Schotland is de kilt juist een teken van mannelijkheid. Ook met materialen als kant, speel ik graag met de grens tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid.”

 

Fotografie Maarten van der Kamp

Kionna van Aanholt

Winkel/atelier Vie ó Vito, Hoogstraat 109
www.vieovito.com

Instagram: @vieovito

“Het leven is niet altijd makkelijk en mode geeft mij kracht, leven. Daarom heet mijn winkel Vie ó Vito (‘leven’ in het Frans en Italiaans). Ik voel mezelf het meest krachtig en vrouwelijk in mysterieuze, sexy kleding. De meeste van mijn klanten zijn artiesten in showbizz en hiphop. Het ontwerp op de pop komt uit mijn France Swarovski Collectie, geïnspireerd op chique jaren 60 kleding en showbizz fashion. Mijn fotoshoots doe ik met bekende artiesten, maar het liefst in Schiedam. Ik ben trots op mijn stad.”

Fotografie Maarten van der Kamp

Saliha Bouiadi

Winkel/ atelier Sal Creation, Colijnstraat 32

www.facebook.com/salcreation

Instagram: @salcreation

“Ik maak veel Marokkaanse feestjurken voor bruiloften. Wat een jurk moet bedekken voor mijn klanten verschilt heel erg. Vaak zitten mannen en vrouwen apart. Deel van de vrouwen zegt daarom: ‘ik ga toch mijn hoofddoek af doen, dus ik wil graag een lage hals en mijn mouwtjes mogen transparant zijn’. Wijde jurken en strakke jurken, ik maak het allemaal! Zelf wil ik in de toekomst langere kleding dragen. Maar ik haast me niet, ik ga op mijn gevoel af. Op de pop in de tentoonstelling zie je een van de feestjurken waar ik de meeste tijd in heb gestopt.”

Wil je meedoen?

Mail Dorien Theuns: dorien@stedelijkmuseumschiedam.nl