In ons museum kunnen studenten zich helemaal onderdompelen in kunst, geschiedenis en maatschappelijke thema’s. We ontvangen jullie graag! Klik hier om te zien welke tentoonstellingen er zijn.

Het museum is een plek waar je jezelf ontwikkelt. Waar je de tijd neemt om even afstand te nemen van het dagelijkse, je openstelt voor wat nieuw is en ruimte maakt voor je verbeelding.
Onze museumdocenten nemen studenten graag mee door het museum. Ze bieden context bij tentoonstellingen en helpen je zo om wat je er ziet te relateren aan opdrachten van de opleiding.

Wil je met een groep studenten langskomen voor een rondleiding bij een van onze tentoonstellingen? Of ben je benieuwd hoe beeldende kunst of geschiedenis bij kan dragen aan jouw curriculum? Neem dan contact op met Denise via educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl

Vrij bezoek*

*Naar het museum zonder rondleiding.

Binnenkort*

*Voor in de agenda.

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

23 september 2023 t/m 25 februari 2024

Deze tentoonstelling omvat tientallen kunstwerken en honderden foto’s - veelal nog nooit getoond - uit de vroege jaren van de wereldberoemde Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Het museum werpt een verrassend nieuw licht op haar beginjaren, waarin ze veel tijd doorbrengt in het Nederland van provo, happenings en jeugdcultuur.

Levi van Veluw - Planetary Chapel

Levi van Veluw - Planetary Chapel

23 september 2023 t/m 25 februari 2024

Op de zolder van het museum staat het kunstwerk Planetary Chapel (2021) van Levi van Veluw. Hij geeft in zijn werk vaak een wonderlijke twist aan herkenbare dingen. Zo komt deze gemarmerde blauwe kijkdoos op gezette tijden tot leven. Dan gaan de deurtjes open en verschijnt een gouden decor waarin bollen ronddraaien.

Yets Foundation - J&B

Yets Foundation - J&B

14 oktober 2023 t/m 14 januari 2024

Deze tentoonstelling in de Stadsgalerij van het museum is samengesteld met jongeren van de Yets Foundation en kunstenaarsduo J&B. Straatkreten uit Schiedam - denk aan stickers en graffiti - zijn de inspiratiebron voor dit co-creatieproject.

Planet AiRich

Planet AiRich

27 januari t/m 9 juni 2024

Door middel van portretfotografie benadrukt kunstenaar AirRich het belang van het herontdekken van de zwarte identiteit. Zo vertelt ze krachtige en verrijkende verhalen. Haar modellen worden neergezet als superwezens, die voorbijgaan aan de kenmerken en het uiterlijk van het westerse schoonheidsideaal.

Uit armoede

Uit armoede

27 januari t/m 9 juni 2024

Deze tentoonstelling draait om verhalen van Schiedammers en Schiedamse organisaties over armoede. Hoe speelt armoede een rol in de stad van nu en vroeger? Diverse hedendaagse kunstenaars reflecteren op het thema en maken speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk.

Else Alfelt

Else Alfelt

9 maart t/m 8 september 2024

De Deense kunstschilder Else Alfelt (1910-1974) staat bekend om haar landschappen met puntige vormen. Samen met haar man Carl-Henning Pederson maakte ze deel uit van de Cobra-beweging, waarvan het Stedelijk Museum Schiedam een belangrijke verzameling beheert.

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2024

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2024

9 maart t/m 19 mei 2024

Deze kunstprijs voor kunstenaars tot en met 35 jaar bestaat sinds 2006. Het werk van de genomineerden is te zien in de bijbehorende tentoonstelling. Dit project past goed bij het museum, waar we graag samenwerken met jonge creatieve makers.

Tekenkunst uit de NOG-collectie

Tekenkunst uit de NOG-collectie

31 mei t/m 8 september 2024

De NOG-collectie, die bestaat uit zo’n 600 kunstwerken, heeft het museum geschonken gekregen. In deze tentoonstelling vieren we deze schenking en de tekenkunst als artistiek medium. Hedendaagse kunstenaars selecteren werken uit deze collectie die een verhaal vormen met werken van henzelf.