Onderwijs

Voortgezet Onderwijs*

*De waardevolle bijdrage van kunst.

De leukste manier om te leren over kunst is door het zelf te beleven. Het Stedelijk Museum Schiedam nodigt je daarom uit om samen met je klas het museum te bezoeken. We horen jullie graag hardop discussiëren en lachen bij een van onze wisselende tentoonstellingen. 

Tijdens een bezoek aan het museum gaan we samen kunstwerken bekijken en ervaren. De leerlingen krijgen meer achtergrondinformatie over hoe een kunstenaar werkt, maar ook leren ze hun eigen mening over kunst te ontwikkelen. Zo raken leerlingen niet alleen vertrouwder met kunst en geschiedenis, het draagt de les ook bij aan de persoonsvorming van jongeren.

Naast de programma’s die wij speciaal bij tentoonstellingen ontwikkelen hebben we ook een algemene museumles waarin leerlingen de verschillende tentoonstellingen die er op dat moment zijn bezoeken.

De museumlessen zijn zo geschreven dat verschillende VO leerdoelen aan bod komen, maar we denken graag mee wanneer ons aanbod niet volledig aansluit bij jullie onderwijsprogramma. Heb je extra informatie nodig voordat je het bezoek gaat boeken? Neem dan contact op met Denise via educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl of bel 0102463660. Of reserveer gelijk je bezoek en wij nemen contact met je op.

Nu te doen*

*Unieke programma’s over kunst en Schiedam.

Museumles. Arm om je heen, rijk om je heen

Museumles. Arm om je heen, rijk om je heen

27 januari t/m 9 juni 2024

Alle jongeren willen leren, leuke dingen doen en hun dromen waarmaken. En alle jongeren vinden dat ieder mens gelijke kansen moet hebben. Maar als je opgroeit in een gezin met te weinig geld kun je je buitengesloten voelen of schamen. De tentoonstelling Uit armoede maakt de leerlingen bewust van de impact van het leven met te weinig geld en zorgt voor meer begrip en oog voor elkaar. En dat is nodig. In elke klas, school en wijk.

Examentraining bij AiRich: afrofuturistic Visions

Examentraining bij AiRich: afrofuturistic Visions

met aandacht voor de examen thema's

Bij de tentoonstelling AiRich bieden we een pilot museumles speciaal de examengroepen van VMBO, HAVO en VWO

Museumles

Museumles

Aansluitend bij de wisselende tentoonstellingen.

Bezoek het museum om samen met je klas op een toegankelijke manier meer te leren over kunst, geschiedenis en de maatschappij. Met verhalen over thema’s die er vroeger, maar juist ook nu toe doen en onderwerpen die in het dagelijks leven van de leerlingen een rol spelen en raakvlakken hebben met het onderwijsprogramma.

Kunst smaken

Kunst smaken

Een interactieve les die aanzet tot kritisch denken.

Tijdens het bezoek aan het Stedelijk museum Schiedam staat beleving centraal. Iedereen ervaart een kunstwerk op een andere manier, want: smaken verschillen. In deze interactieve les worden de leerlingen aangezet tot kritisch denken. Dit doen we aan de hand van leuke opdrachten in het museum.

Vrij bezoek

Vrij bezoek

Dwalen zonder rondleiding?

Wil je graag met je leerlingen door het museum dwalen of geef je zelf een rondleiding? Dat kan!

Voor in de agenda*

*Wat komt eraan?

Else Alfelt. Eeuwigheid van de maan

Else Alfelt. Eeuwigheid van de maan

6 april t/m 15 september 2024

De Deense kunstschilder Else Alfelt (1910-1974) staat bekend om haar landschappen met puntige vormen. Samen met haar man Carl-Henning Pederson maakte ze deel uit van de Cobra-beweging, waarvan het Stedelijk Museum Schiedam een belangrijke verzameling beheert.

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2024

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2024

6 april t/m 23 juni 2024

Deze kunstprijs voor kunstenaars tot en met 35 jaar bestaat sinds 2006. Het werk van de genomineerden is te zien in de bijbehorende tentoonstelling. Dit project past goed bij het museum, waar we graag samenwerken met jonge creatieve makers.

Tekenkunst uit de NOG-collectie

Tekenkunst uit de NOG-collectie

6 juli t/m 15 september 2024

De NOG-collectie, die bestaat uit zo’n 600 kunstwerken, heeft het museum geschonken gekregen. In deze tentoonstelling vieren we deze schenking en de tekenkunst als artistiek medium. Hedendaagse kunstenaars selecteren werken uit deze collectie die een verhaal vormen met werken van henzelf.

Beeld in header: Leerlingen in het atelier van de tentoonstelling Glashard. Fotografie: Aad Hoogendoorn