Onderwijs

Voortgezet Onderwijs*

*De waardevolle bijdrage van kunst.

De leukste manier om te leren over kunst is door het zelf te beleven. Het Stedelijk Museum Schiedam nodigt je daarom uit om samen met je klas het museum te bezoeken. We horen jullie graag hardop discussiëren en lachen bij een van onze wisselende tentoonstellingen. 

Tijdens een bezoek aan het museum gaan we samen kunstwerken bekijken en ervaren. De leerlingen krijgen meer achtergrondinformatie over hoe een kunstenaar werkt, maar ook leren ze hun eigen mening over kunst te ontwikkelen. Zo raken leerlingen niet alleen vertrouwder met kunst en geschiedenis, het draagt de les ook bij aan de persoonsvorming van jongeren.

Naast de programma’s die wij speciaal bij tentoonstellingen ontwikkelen hebben we ook een algemene museumles waarin leerlingen de verschillende tentoonstellingen die er op dat moment zijn bezoeken.

De museumlessen zijn zo geschreven dat verschillende VO leerdoelen aan bod komen, maar we denken graag mee wanneer ons aanbod niet volledig aansluit bij jullie onderwijsprogramma. Heb je extra informatie nodig voordat je het bezoek gaat boeken? Neem dan contact op met Denise via educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl of bel 0102463660. Of reserveer gelijk je bezoek en wij nemen contact met je op.

Voor in de agenda*

*Wat komt eraan?

Else Alfelt. Eeuwigheid van de maan

Else Alfelt. Eeuwigheid van de maan

6 april t/m 15 september 2024

De Deense kunstschilder Else Alfelt (1910-1974) staat bekend om haar landschappen met puntige vormen. Samen met haar man Carl-Henning Pederson maakte ze deel uit van de Cobra-beweging, waarvan het Stedelijk Museum Schiedam een belangrijke verzameling beheert.

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2024

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2024

6 april t/m 23 juni 2024

Deze kunstprijs voor kunstenaars tot en met 35 jaar bestaat sinds 2006. Het werk van de genomineerden is te zien in de bijbehorende tentoonstelling. Dit project past goed bij het museum, waar we graag samenwerken met jonge creatieve makers.

Tekenkunst uit de NOG-collectie

Tekenkunst uit de NOG-collectie

6 juli t/m 15 september 2024

De NOG-collectie, die bestaat uit zo’n 600 kunstwerken, heeft het museum geschonken gekregen. In deze tentoonstelling vieren we deze schenking en de tekenkunst als artistiek medium. Hedendaagse kunstenaars selecteren werken uit deze collectie die een verhaal vormen met werken van henzelf.

Beeld in header: Leerlingen in het atelier van de tentoonstelling Glashard. Fotografie: Aad Hoogendoorn