Ontmoet & Groet de vierkante tekeningen met geometrische patronen*

*Kunsthistoricus Anissa Foukalne neemt je mee naar het werk.

Wat voor werk maakt een kunstenaar? En waar laat hij of zij zich door inspireren? Daar kom je achter tijdens de Ontmoet & Groet met kunsthistoricus Anissa Foukalne.

Jurk

Op vrijdag 13 maart staat ze stil bij de vierkante tekeningen met geometrische patronen van Fatima Barznge. De kunstenaar putte daarvoor vooral uit haar jeugd. Ze zag de vormen in haar moeders jurk, het vloerkleed en de moskee-muren. Grote kans dat je er na dit bezoek anders naar kijkt.

Alhambra

Anissa ​Foukalne studeerde kunstgeschiedenis aan de ​Radboud Universiteit Nijmegen ​en de Universiteit van Granada (Spanje). Gedurende haar studie specialiseerde ze zich in kunst uit de wereld​ van de islam. ​Tijdens haar master in Granada werkte ze ook in het Alhambra, een middeleeuws paleis vol overblijfselen van zowel de Spaans-islamitische als katholieke cultuur. Haar missie is het westerse perspectief op de kunstgeschiedenis te verbreden. Dat doet ze door bruggen te slaan tussen kunstwerken uit alle delen van de wereld. Anissa ​Foukalne woont vanaf haar 12de in Nederland. Ze werd geboren in Marokko.

 

Study of Square/Zamzam

Het werk van Fatima Barznge maakt sinds 2019 onderdeel uit van de NOG Collectie, de particuliere verzameling die het Stedelijk Museum Schiedam beheert. De geometrische patronen en formaten van Study of Square/Zamzam zijn kenmerkend voor de islamitische kunst. Het vierkant is ook een belangrijke vorm in de Babylonische (pre-islamitische) cultuur. Het lijkt op de vormentaal van de twintigste-eeuwse westerse abstract-geometrische kunst. In het museum hangt haar werk in de tentoonstelling Van CoBrA tot boorolie met kunst uit de eigen collectie, vlak bij de kunst van herman de vries. Barznge woont en werkt in Rotterdam en werd geboren in Iraaks Koerdistan.

Dit wil je weten

Ontmoet & Groet, 13 maart, 14.00 – 14.30 uur, gratis, exclusief museumentree. Graag aanmelden via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl. Het aantal plaatsen is beperkt. Lees hier meer over de tentoonstelling Van CoBrA tot boorolie.