Museumplein: Dit is Schiedam!*

*Locatie van Schiedam Opgelicht.

Op het plein van het Stedelijk Museum Schiedam werken kunstenaars van LiGHT-UP COLLECTIVE, creatieve studenten en publiek samen aan interactieve lichtprojecties. Tijdens Schiedam Opgelicht schijnen hun live creaties elke avond op de muren van het museum.

Over LiGHT-UP COLLECTIVE
De lichtprojecties van Schiedam Opgelicht zijn gemaakt door kunstenaarscollectief LiGHT UP COLLECTIVE, onder leiding van Jan Willem Campmans met kunstenaars Mirjam Debets, Aldo Hoeben, Tristan Gieler en Stefan Venbroek.

LIGHT-UP is een dynamisch kunstenaarscollectief waar verschillende kunstdisciplines elkaar ontmoeten in projecties. LIGHT-UP wil graag traditionele kunstvormen combineren met innovatieve en interactieve nieuwe media.

Over het museum
Het Stedelijk Museum Schiedam is een toegankelijk museum voor kunst, geschiedenis en maatschappij met verhalen over thema’s die er vroeger, maar juist ook nu toe doen. De museumgeschiedenis gaat terug naar 1899, het jaar waarin majoor Visser zijn historische collectie aan de stad Schiedam nalaat, onder voorwaarde dat er een museum voor komt. In de jaren vijftig besluit het museum zich voortaan te richten op ‘thans leevende kunstenaars’ uit Nederland. Inmiddels houden we ons bezig met kunst en geschiedenis. In hartje Schiedam willen we voor zoveel mogelijk mensen een fijne plek zijn. Een plek waar je kunst ontdekt, inspiratie vindt, een kop koffie drinkt, vrienden ontmoet of zelf iets gaat maken. Je komt er voor schoonheid, nieuwe inzichten of ontspanning en laat iedereen in zijn of haar waarde. Je hebt er een klein geluksmomentje. Of vindt er misschien niet zoveel aan. Het kan en mag allemaal.

Het museumgebouw
De geschiedenis van het museumgebouw is ouder dan die van het museum zelf. Daarvoor gaan we terug naar de dertiende eeuw, als Aleida van Holland op de plek van het museum het Sint Jacobs Gasthuis sticht. Ze is een powervrouw die de moerasnederzetting die Schiedam dan nog is, opbouwt tot een stad met muren en stadsrechten. Een gasthuis is eigenlijk een combinatie van bejaardentehuis en ziekenhuis, een plek waar je in die tijd al terecht kan vanaf je 40ste.

1781 – 1934
Eind achttiende eeuw gaat het eerste gasthuis tegen de vlakte. Op dezelfde plek komt een nieuw gasthuis, het huidige museumgebouw ontworpen door de Italiaanse architect Jan Giudici. Het nieuwe Sint Jacobs Gasthuis opent in 1787. Het gebouw is ontworpen in de neoclassicistische stijl die destijds mode is. Het symmetrische vloerenplan kent twee vleugels met in het midden een kapel. Op die plek komen de museumbezoekers nu binnen. De twee vleugels lijken op eenvoudige woonhuizen uit die tijd. Links wonen de mannen, rechts de vrouwen.

1934 – 1966
In de jaren dertig verhuizen de bewoners naar een andere locatie in Schiedam en heeft het Sint Jacobs Gasthuis tijdelijk even geen bestemming, tot het Stedelijk Museum Schiedam er in 1940 intrekt, dat van 1899 tot 1940 in de Sint Joris Doelen aan het Doeleplein was gevestigd. In de linker vleugel komen de museumzalen en kantoren. De zolder doet dienst als depot.

1966 – 2006
Het rechtergedeelte van het gebouw komt pas in 1966 bij het museum. In 2003 gaat de indeling van het museum op de schop. Het gebouw wordt gerenoveerd en het aantal tentoonstellingszalen neemt toe van vier naar elf. Koningin Beatrix verricht op 8 april 2006 de feestelijk heropening.

2013 – 2020
Sinds 2013 komen bezoekers binnen via de voormalige kapel waar ook het museumcafé en de museumwinkel zijn gevestigd. Architectenbureau MVRDV – bekend van de Markthal in Rotterdam – voorziet het statige interieur van een grote, rode kastenwand, die is gevuld met objecten uit de collectie.

2020 – 2022
Eind 2020 sluit het museum vanwege een gemeentelijke renovatie. Tijdens de renovatie programmeert het museum elders in de stad. Op 14 mei 2022 heropent staatssecretaris voor cultuur Gunay Uslu het gerenoveerde museumgebouw.

Over de kunstenaar
Jan Willem Campmans is van oorsprong schilder en illustrator. Hij is voortdurend nieuwsgierig op zoek naar mogelijkheden om te verrassen met zijn ideeën. Met de digitale media die hij inzet wil hij de tastbare wereld om ons heen flink opschudden. Abstractie en figuratie gaan daarbij hand in hand.

Afbeelding: Tekenen met licht. Fotograaf: Aad Hoogendoorn