Restauratie Werkplaats: Schiedam cricketstad *

*Locatie van Schiedam Opgelicht.

Kunstenaar: LiGHT-UP COLLECTIVE, Mirjam Debets
In samenwerking met: Leden van de cricketclubs Excelsior’20 en Hermes DVS 

Cricket is een populaire sport die ontstaan is in Engeland. Schiedam is misschien wel de enige stad in Nederland waar cricket een echte volkssport is. Hoe is dat zo gekomen? Dat heeft alles te maken met de handels- en jenevergeschiedenis van de stad. In de negentiende eeuw kreeg de zoon van een rijke distilleerder een bijzonder verjaardagscadeau van een van de handelscontacten van zijn vader uit Londen. Een grote kist met daarin de attributen voor een Nederland onbekende sport: cricket.

Hermes en Excelsior
Met vrienden begon hij de sport te spelen en in 1884 werd de eerste Schiedamse cricketclub opgericht: Hermes. De club was er vooral voor de elite van de stad. In 1926 besloot de katholieke voetbalclub Excelsior ’20 in de zomer ook cricket te gaan spelen. Excelsior ’20 ontwikkelde zich naast het chique Hermes echter tot een sportvereniging voor arbeiders. Zowel Hermes (tegenwoordig Hermes DVS) als Excelsior ’20 bestaan nog steeds. Ze spelen op hoog niveau cricket, naast verschillende andere sporten. Bij thuiswedstrijden komen soms wel 500 tot 1000 mensen kijken. Ooit waren er nog meer cricketclubs in Schiedam, maar Excelsior ’20 met het geel-zwarte tenue en Hermes DVS in het lichtblauw bleven het grootst. Cricket leeft nog steeds in Schiedam en hoewel de twee clubs sportief gezien grote rivalen zijn, trekken ze nu ook veel samen op om Schiedam te promoten als echte cricketstad.

Over de kunstenaar
Mirjam Debets is gevraagd om het verhaal van cricket in Schiedam te verbeelden. Debets is animator en illustrator en haar werk kenmerkt zich door vereenvoudigde grafische vormen. Ze prikkelt met haar werk de nieuwsgierigheid van mensen: nieuwsgierigheid naar elkaar, de natuur en hedendaagse en oudere verhalen over wie wij zijn. Het resultaat is een vaak eclectische en mysterieuze wereld. Debets werkt in verschillende media, waaronder live visuals, augmented reality en licht.

Afbeelding: De massale ontvangst van het Hermes-DVS elftal op de Rotterdamsedijk na de van Sparta gewonnen kampioenswedstrijd, 1952. Collectie Gemeentearchief Schiedam.