Maar liefst twee foto’s vonden we in het Gemeentearchief Schiedam van Neeltje Bijloo. Op de één lijkt ze een tienermeisje, op de ander een jonge vrouw. Ze werkt als dienstbode bij de familie Baanvinger-Jansson. Hoe lang ze voor hen werkt, weten we niet. Via archiefonderzoek komen we wel meer over haar leven te weten.
Neeltje Bijloo wordt in 1851 in Schiedam geboren. Haar vader, Nicolaas, is schoenmaker. Haar moeder heet ook Neeltje, van haar is geen beroep bekend. Het gezin woont aan het Herenpad, een zijstraat van het Broersveld waar dan nog een open riool doorheen loopt. Vader Nicolaas en Moeder Neeltje krijgen zes kinderen, waarvan er vier als baby overlijden. De twee kinderen die volwassen worden dragen hun namen: Neeltje en Nicolaas.
Als Neeltje acht jaar is verliest ze haar moeder. Haar vader trouwt na een jaar opnieuw. Met deze vrouw, Clasina Plooij, krijgt hij geen kinderen. Neeltje en haar broer blijven bij hun vader en stiefmoeder wonen. Het is waarschijnlijk dat beiden vanaf hun tienertijd werken om bij te dragen aan het gezinsinkomen. Van broer Nicolaas weten we dat hij mouter is en op 21-jarige leeftijd bij de marine gaat.
In de familie
Van Neeltje weten we dat ze bij de familie Baanvinger-Jansson werkt. Dat is verre familie van haar en waarschijnlijk is ze via een neef van haar vader aan deze betrekking is gekomen. Deze neef staat als getuige vermeld op zowel de overlijdensacte van Neeltjes moeder, als de geboorteacte van Neeltjes latere werkgeefster. Hij is dus bekend met het wel en wee van beide gezinnen. De familie Baanvinger-Jansson is welgesteld genoeg om een dienstbode in dienst te hebben. Meneer baanvinger is mouter en later kleermaker en torenwachter. In hun woning aan de Breedstraat is waarschijnlijk geen ruimte voor inwonend personeel. Dit zou verklaren waarom Neeltje in haar ouderlijk huis blijft wonen.
Wanneer er nieuwe arbeidershuizen in de Gorzen worden gebouwd verhuist het gezin Bijloo naar de Maasstraat. De stiefmoeder van Neeltje, Clasina, sterft in 1875. Het lijkt erop dat Neeltjes vader op dat moment verhuist naar het Sint Jacbosgasthuis en Neeltje een kamer huurt bij een kinderloos echtpaar in de buurt.
Een eigen familie
En dan verandert Neeltjes leven rigoureus. Als ze 29 is trouwt ze met timmerman Jacob Sonneveld die op dat moment nog in militaire dienst is. Op de trouwacte vinden we het enige harde bewijs dat Neeltje daadwerkelijk als dienstbode werkte. Neeltje en Jacob trouwen in augustus 1880. Nog datzelfde jaar, in december, wordt hun eerste kind geboren. Een dochter. In zestien jaar tijd krijgt het echtpaar negen kinderen. Allemaal meisjes, op één na. De enige zoon overlijdt helaas bij zijn geboorte. Ook twee dochtertjes sterven jong. Het is onwaarschijnlijk dat Neeltje in deze periode nog een baan heeft, maar het is mogelijk dat met name haar oudste dochters al jong aan het werk gaan om voor extra inkomen te zorgen. Neeltje sterft in 1923, op 72-jarige leeftijd.