Post/Delete*

*Het perfecte plaatje.

16 maart t/m 16 juni 2019

Jongeren laten op de sociale media vooral een perfect plaatje van zichzelf zien. Wat is het effect daarvan? En bestaat perfectie? Daarover gaat de tentoonstelling Post/Delete, het perfecte plaatje.

De presentatie is een initiatief van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam en geeft een kijkje in de belevingswereld en het onlinegebruik van jongeren. Er zijn kunstwerken, vlogs, posted/deleted foto’s en verschillende Instagram-projecten. Ze vertelden erover op Radio 1. Bekijk de video hier.

Nee heb je

Post/Delete is de eerste tentoonstelling van het project Mijn Schiedam, waarbij het museum samenwerkt met Schiedammers die zelf het initiatief nemen. Vanuit de gedachte ‘nee heb je,  ja kun je krijgen’, benaderden Isa de Looff en Lisa Wieriks zelf het museum. Of zij misschien in het museum een tentoonstelling konden maken in het verlengde van hun profielwerkstuk. Dat ging over het zelfbeeld van jongeren en de invloed van sociale media daarop.

Naar jezelf kijken

Vergeleken met ‘vroeger’ kijken jongeren van nu door het gebruik van de sociale media ontzettend veel naar zichzelf. Vloggers en influencers doen dat soms wel uren per dag, niet alleen tijdens het filmen en fotograferen, maar ook bij het bewerken en editten van het materiaal. Wat doet dat met het zelfbeeld? Bezoekers kunnen dat zelf ervaren bij de spiegelinstallatie aan het begin van de tentoonstelling. Het is dé plek voor bloggers en influencers.

Influencers; draadjes en illusies

Over het werk van de staande ‘figuur’ hierboven zeggen Isa en Lisa: ‘Doordat dit werk is gemaakt met elektriciteitsdraden, zien wij het als een soort sociale media gebruiker. Sommige online influencers bestaan ook uit draadjes en illusies, het zijn geen ‘echte’ mensen, ze creëren een nep-beeld. Dit beeld leunt tegen de muur, wij houden onszelf een beetje staande door het beeld dat we op sociale media creëren. Misschien zat er hier een echte persoon in maar die is eruit gestapt? Is wat we hier zien het restant?’

Het perfecte meisje

Achter elke perfecte foto op Instagram zitten een reeks mislukte exemplaren. De tentoonstelling laat zien welke wel én niet zijn gepost. Er is ook werk van kunstenaars die zich bezighouden met het perfecte plaatje. ‘Zo maakt het Instagram-account van Lil Miquela deel uit van de tentoonstelling. Internationaal heeft zij zo’n anderhalf miljoen volgers. Lil Miquela is perfect: mooi, grappig, slim. Ze is alleen geen echt persoon, maar een virtueel personage. Isa en Lisa: ‘Lil Miquela is een hele realistische computersimulatie. ze is echt h-e-l-e-m-a-a-l perfect. Maar ik ga niemand volgen die niet echt is. Dat gaat me te ver. Maar ze is wel knap.’

Allemaal dezelfde meisjes

Post/Delete bevat ook werk uit de collectie van het museum, dat de initiatiefneemster van commentaar voorzagen. Bij het werk van Andrei Roiter (hieronder rechts) met een peinzende man op een wereldbol noteerden Isa en Lisa: ‘Wij zien hier een link met sociale media. Daar is dat ook zo, je bent alleen bezig met je eigen dingen, je eigen foto’s, imperfecties, en likes, en je zit als het ware in je eigen bubbel.’ Leuk om te weten: dit is het favoriete werk van Isa.

En bij de fotoserie (hierboven) Exactitudes met vrijwel identiek geklede meisjes van fotograaf Ari Versluis en styliste Ellie Uyttenbroek zeggen Isa en Lisa: ‘Het leuke aan deze serie is dat het over allemaal verschillende stijlen gaat, allemaal verschillende groepjes met verschillende stijlen. We zouden hier zo een hele serie aan toe kunnen voegen van meisjes op onze school, die zien er ook allemaal hetzelfde uit. Bij ons op school heb je wel sub-groepjes, verdeeld op basis van populariteit, geld, geloof en afkomst. Voornamelijk populariteit eigenlijk. Maar de verschillen op onze school worden steeds minder: ik zie steeds minder mensen die durven af te wijken, die er een beetje extreem uit zien. Iedereen is onzeker. Door sociale media worden de trends snel verspreid, daardoor neig je om te kiezen voor een kledingstijl die je vaak ziet.’

Doe mee

Isa en Lisa vinden het belangrijk dat de tentoonstelling aan het denken zet, maar ze willen ook graag dat het publiek in actie komt. Ze organiseren de fotowedstrijd Fake it till you make it. Op de sociale media denk je dat iedereen zijn perfecte foto’s maakt op perfecte locaties. Meestal is dat niet zo. Isa en Lisa laten dat zien. Ze maakten het perfecte plaatje op een mislukte plek: een strookje gras met aan weerszijde rondrazende auto’s. Lees hier meer over de workshop en fotowedstrijd.

Met dank aan: