Troostkunst uit Schiedam*

*Voor Schiedammers, van Schiedamse kunstenaars.

Maar liefst vijftig Schiedamse kunstenaars gaven gehoor aan onze oproep.

Affiche

Ze stuurden een afbeelding van een kunstwerk naar het museum om troost te bieden aan Schiedammers in deze tijden van corona. Onder de titel Troostkunst uit Schiedam, voor jou, van mij maakten we van alle inzendingen een affiche. Daarmee geeft het de kunstenaars financieel een steuntje in de rug. Bekijk de video met alle inzendingen hier.

Verbeelding
Directeur Deirdre Carasso is overdonderd door het aantal deelnemende kunstenaars. ‘Zo fijn om te merken hoeveel mensen de kracht van verbeelding gebruiken om troost te bieden.’ Het initiatief kwam mede tot stand dankzij het De Groot Fonds en het Fonds Schiedam Vlaardingen.

Commentaar op corona

De kunstenaars lieten zich inspireren door de titel van het project en het coronavirus. Aldo Hoeben maakte letterlijk een ‘bakkie troost’: een kopje koffie. Er is de poes van Jacques Tange die troost bieden kan bieden. En de omhelzing die Sarah van der Pols stuurde. Theo Gootjes tekende een soort mens- en vogelfiguurtjes. Het is zijn commentaar op het coronavirus dat van dier naar mens is gesprongen. Hij maakte het tijdens de vogelgriep en was daarmee zijn tijd ver vooruit. Zonder corona zou de solotentoonstelling met Gootjes’ politieke tekeningen nu in het museum zijn te zien. De deuren van het museum zitten sinds half maart op slot.

Fantastisch, leuk, inspirerend en positief

De kunstenaars reageerden enthousiast op de oproep om troostkunst te maken. ‘Wat een geweldig mooi initiatief’ en ‘Wat fantastisch, leuk, inspirerend en positief’. De affiches die nu van hun werk zijn gemaakt, staan op de website van het (thuis)museum. De ontwerpen hangen van 5 mei t/m 15 juni 2020 op straat in Schiedam. Ook zijn ze te zien achter de ramen van de huizen in Schiedam. De video met het werk van de deelnemende kunstenaars is hier binnenkort te zien.

Poster? 

De afgelopen weken bezorgden wij vele posters door het hele land. Nu het museum haar deuren weer opent en de echte Troostkunst te zien is op zaal, is het niet meer mogelijk om een poster te bestellen voor thuis. Als bezoeker kun je een van de laatste posters gratis meenemen uit de museumwinkel.

Ansichtkaart

Een aantal affiches is ook verkrijgbaar als ansichtkaart. Klik hier om ze te bekijken en te bestellen. De volledige opbrengst gaat naar alle kunstenaars van Troostkunst in Schiedam. Ook zullen we gratis kleinere setjes verspreiden onder het personeel van de Frankelandgroep om de medewerkers een hart onder de riem te steken.

Deelnemende kunstenaars

Adrianus, Albert de Bruin, Aldo Hoeben, André Pielage, Ankie Manders, Annemarie van Grinsven, Annemarie van Ulden, Atelier LAK, Bo-Danique Bloem, Bram Uil, Carolina Koster, Dick Berckenkamp, Diederik Klomberg, Esther van der Eerden, Esther van Duffelen, Esther Zitman, Frans Huisman, Frieda Mellema | lab 71, Gerrit Bruins, Henny van Leeuwen, IAMTHEVISUALIST, Inge Hoefnagel, Inge van Haastert, Isra Páez, Jacques Tange, Jeffrey Burger, John Middelkoop,  Klowntjepiet, Margi Geerlinks, Marian Langelaan, Michalina Malolepsza, MilleLuci, Mirjam van den Haspel, Nancy Roeters, Nikolaj, Paul de Graaff, Pien Senders – Westerveld, Rob van der Ven, SAGE, Sander Groen, Sarah van der Pols, Sasha Zuidam, Sebastiaan Straatsma, Sjef van Duin, Theo Gootjes, Tobias Lengkeek, VELD & VAAS, Vivian Ammerlaan, Willem den Broeder, Yvon Koopman, Jolande Bosch

Schiedamse Troostkunst*

*Voor jou, van mij.