Universele vrouwen*

*Hoe ziet de ideale vrouw eruit?

De ideale vrouw ziet er in elke cultuur anders uit, onder invloed van eeuwenoude tradities en veranderende modestijlen. Toch zijn er ook overeenkomsten, met name in de verwijzing naar vruchtbaarheid, moederschap, maar ook zusterschap en geestelijke liefde. Denk aan de christelijke Madonna, de moeder van Christus, of Khadija bint Khuwaylid, de eerste vrouw van de profeet Mohammed en vrouwelijke godinnen uit de prehistorie.

Archetypes

Zo ontstaan archetypes van de vrouw. Het zijn universele beelden die als rode draad door de geschiedenis gaan, en die ook een nieuwe generatie makers blijven inspireren.

Een van de makers die zich door deze archetypes liet inspireren is Suzanne Jongmans. De Nederlandse fotograaf maakte foto’s voor de bijzondere collectie van Maison Valentino in samenwerking met modehuis Moncler. Op de campagnefoto’s van deze collectie hebben Moncler’s modellen een Europees-Christelijke uitstraling, als een Madonna, de moeder van Christus.

Valentino blue, Valentino pink, Valentino, 2018

De Marokkaanse Fatima Mazmouz maakte Super Oum, het alter ego van de kunstenares.

Super OUM – Fatima Mazmouz

Super Oum is te zien in de vorm van een installatie van uitgeknipte figuren van zwangere vrouwen. Met de titel vermengt Mazmouz het type superheld met het beeld van de aanstaande moeder (oum), waarvoor zij haar eigen zwangere vrouwelijke lichaam op humoristische wijze als voorbeeld nam.