In Schiedam zijn rond 1932 verschillende fascistische en nationaalsocialistische partijen actief. In 1934 opent de leider van de NSB, Anton Mussert, het kringhuis van de Schiedamse afdeling aan de Lange Haven. Er is ook een bijeenkomst in het Passagetheater. In 1935 is de populariteit van de NSB op zijn hoogtepunt. In 1939 is die alweer flink gekrompen.
Bijeenkomst van de NSB op 11 februari 1935 in gebouw Eendracht. Maker onbekend, 1935, collectie Gemeentearchief Schiedam, beeldnummer 10621
Mobilisatie
In 1939 moeten duizenden Schiedamse mannen zich melden als soldaat. Veel gezinnen verliezen daarmee hun kostwinner, bedrijven hun personeel. De gemeente laat schuilloopgraven aanleggen en er komt luchtafweergeschut buiten de stad te staan. De mobilisatie gaat ook in Schiedam niet ongemerkt voorbij.
Dagelijks leven
Tegelijkertijd gaat het dagelijks leven door. Er zijn voetbalwedstrijden en in april 1940 opent een grote bloemenshow. De opening van het Stedelijk Museum Schiedam in een nieuw gebouw staat aanvankelijk gepland voor medio mei. Toch nog onverwacht breekt op 10 mei 1940 de oorlog uit: het Duitse leger trekt Nederland binnen.