Schiedamse Vrijheidsrok*

*Een rok met verhalen.

De bevrijding van Nederland was het grootste nationale feest van de twintigste eeuw, ook in Schiedam. Veel vrouwen maken een vrijheidsrok of Nationale Feestrok.

Ze naaien samen lapjes stof tot een kleurig geheel. Aan ieder stukje zit een verhaal. Het werk brengt de vrouwen samen en zorgt dat ze hun verhalen kunnen delen en verwerken.

Schiedamse Vrijheidsrok

In dit herdenkingsjaar maken we een nieuwe rok. Nu we door de maatregelen tegen het coronavirus minder (bewegings-)vrijheid hebben, merken we hoe belangrijk het is om samen te komen. Zij aan zij achter de naaimachine kruipen, lukt niet. Wel kunnen we (digitaal) verhalen delen en werken aan een gemeenschappelijk museumstuk: de Schiedamse Vrijheidsrok.

Atelier Anita de Groot

Iedereen kan meedoen. Het enige wat je nodig hebt is een lapje en een verhaal. Je kunt een van de drie patronen kiezen die Atelier Anita de Groot uit Schiedam speciaal voor de vrijheidsrok heeft gemaakt. Hoe je kunt meedoen, welke patronen er zijn en hoe je je verhaal deelt, vind je hier. Je kunt ook onder de zwarte balk op deze pagina kijken. Het (voorlopige) resultaat is vanaf 5 mei 2020 te zien in de etalage van haar winkel aan de Hoogstraat. Je kunt lapjes en verhalen insturen t/m 1 juli 2020.

Bedenker

De vrijheidsrok komt uit de koker van Mies Boissevain-Van Lennep. Ze werkt voor het verzet, wordt opgepakt en overleeft verschillende kampen. Haar echtgenoot en twee oudste zonen komen om. Na de oorlog weegt ze nog maar 33 kg en sterkt ze aan in Zweden.

 

Symbool

Terug in Nederland komt ze met het idee van de patchwork rok als symbool voor eenheid in verscheidenheid. Ze nodigt iedereen uit deze rok te maken van verschillende stukjes overgebleven stof. Aan ieder stukje stof zit een ander verhaal. De vrouwen die de rok maken, delen hun verhaal. Op die manier helpt de vrijheidsrok met het verwerken van hun oorlogservaringen en brengt het ze dichter bij elkaar.

Mies Boissevain-van Lennep met de Nationale Feestrok. Courtesy of the TRC Leiden