Kick-off*

*Vrouwen zijn rond en mannen zijn vierkant.

Het is zaterdagmiddag 2 oktober. De deelnemers druppelen binnen. Mensen die elkaar nog niet kennen. Sommigen wat onwennig of afwachtend, anderen meer verkennend en extravert. Wat is precies de bedoeling?

Artistiek leider en kunstenaar Marcha van den Hurk heet iedereen welkom. Zij nodigt ons uit om aan een grote tafel te gaan zitten in de nog lege ruimte. Op tafel ligt een enorm vel papier, maagdelijk wit. Maar daar komt verandering in als we beginnen met ‘droodelen’: tekenen voor de vuist weg.

Alle deelnemers hebben een kwetsbaarheid. Dat verstevigt de band en levert markante uitspraken op. Amira: ‘Vrouwen zijn rond en mannen zijn vierkant.’ Voor haar is vrouwenemancipatie een belangrijk thema. Etienne relativeert graag. ‘Het enige wat je nodig hebt is een onderbroek, een T-shirt en een dak boven je hoofd’, vindt hij. Maar zonder koffie en sigaartjes wordt het wel ingewikkeld.

Terwijl we elkaar leren kennen, raakt het grote vel gevuld. We werken aanvankelijk in zwart/wit en later ook met rood. Marcha: ‘Het gaat razendsnel!’ Democratisch kiezen we een verbindend thema: LEVEN. Jeffrey weet dat het hexagon – een regelmatige zeshoek – de belangrijkste natuurlijke vormbasis is. Dat gegeven wordt aangegrepen en zichtbaar gemaakt, dwars over alles heen.

Als de middag ten einde komt, ligt er een prachtige dialoogtekening. Elly: ‘Ik had mijn twijfels maar vind het heel leuk.’ Ook anderen uiten hun enthousiasme. Dat belooft wat voor de volgende keer! Ook dan starten we met werken in 2D. Maar de ruimte lonkt want over zeven weken start onze expositie. Kom je kijken?