Warme deken over Schiedam*

*Bij pleisterplaats De Etalage.

Na een vliegende start komt De Etalage langzaamaan op stoom. Zoals bij alles gaat dat niet vanzelf.

De groepssamenstelling varieert nog en de reis die we maken vergt het nodige van ons. Er gebeurt zoveel! Dat maakt het schrijven van een nieuw blog niet eenvoudig. Waar zal ik beginnen?

Bij de kern. De Etalage is een pleisterplaats waar deelnemers de ruimte krijgen om zich te laten zien. Letterlijk! Marcha begeleidt het artistieke proces en heeft oog voor ieder afzonderlijk. Want waar de één direct begint met knippen en plakken, zoekt de ander eerst naar inspiratie.

Andrej (28) is deelnemer van het eerste uur. Zijn papieren vliegtuig is nog niet af als hij aanschuift voor een nieuwe dialoogtekening. Dit keer werken we in kleur en baseren we ons op van huis meegebrachte voorwerpen. Andrej kiest voor een door Annette ingebracht kinderboek en met beleid zet hij er de schaar in. Het resulteert in een trap naar een betere toekomst.

Wanneer we de boel de boel laten voor een korte wandeling stelt Andrej voor om de banner mee te nemen. Hij neemt het gevaarte zelf op zijn schouder en gaat ons voor, midden door het centrum van Schiedam. ‘Vroeger zou ik dat niet durven’, vertelt Andrej. ‘Maar ik wil me door de angst niet meer laten beperken.’

Bij terugkomst tovert Marcha een stapel dekens tevoorschijn om de ruimte mee aan te kleden. De kleuren zijn even zacht als de wol waarvan ze gemaakt zijn. Marcha: ‘Je mag ermee doen wat je wilt.’ Andrej kiest een groene uit en loopt er een tijdje rustig mee rond. Elly en Annette gaan de samenwerking aan. Wat vind je van hun paarse creatie?