We vieren komend voorjaar feest*

*Vanaf 14 mei!

We vieren komend voorjaar feest. Na een renovatie van anderhalf jaar, heropent het gebouw op zaterdag 14 mei 2022. Op die dag zie je vier verschillende tentoonstellingen, waaronder Zonvonkengesproei, een solo van Zoro Feigl die met zijn speelse installaties uitpakt in de helft van het gebouw. In de andere vleugel hangen aanwinsten en oude bekenden in de tentoonstelling Van Oerbeest tot rokende croissant. Ook opent het Panorama Schiedam, de eerste historische presentatie over de stad. In het souterrain kun je terecht in de Stadsgalerij, een nieuwe ruimte speciaal voor Schiedam. Bij de heropening hangen daar alle Schiedammers die als ‘plaatje’ meedoen aan de Buurtplaatjes, een project van kunstenaar Maarten Bel. Daar is ook het vernieuwde atelier te zien, een plek waar iedereen zelf aan het werk kan, al dan niet tijdens schoolbezoek. Nieuw is de kunst in het trappenhuis. Verschillende hedendaagse kunstenaars maakten daarvoor een werk in opdracht.

Educatieve vleugel
‘Het is geweldig dat de gemeente het monument zo prachtig heeft gerenoveerd’, zegt museumdirecteur Anne de Haij. ‘Zelf besloten we bovendien het souterrain onder handen te nemen en in te richten als educatieve vleugel. We vinden het heel belangrijk dat mensen – kinderen en volwassenen – zelf aan de slag kunnen om kunst te maken.’ De afgelopen anderhalf jaar maakte het museum op verschillende plekken in de stad pop-up tentoonstellingen. De Haij: ‘Dat was heel bijzonder maar er gaat natuurlijk niets boven ons eigen gebouw. Straks staat de deur van het voormalige Sint Jacobs Gasthuis wagenwijd open en kan iedereen weer langskomen.’

Stralen
Wat straks vooral opvalt, is dat de zalen stralen als nooit tevoren, vervolgt ze. ‘Ze zijn volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe klimaat- en lichtinstallaties. Je hoort geen gebrom meer en ziet de werken mooi aangelicht. De tl-verlichting komt niet meer terug.’ Daarnaast neemt het museum afscheid van de tocht in het museumcafé, waardoor je ‘s winters nooit meer ‘koffie met koude enkels’ drinkt. Ook is de lift breder zodat je er met een scootmobiel goed in kan.

Kunst in het trappenhuis
Bij een rondgang door het museum zie je dat ook de trappenhuizen spectaculair zijn vernieuwd. De ramen die in de muur verstopt zaten, zijn zichtbaar gemaakt, waardoor je ook weer naar buiten kan kijken. Om dat binnenstromende daglicht te vieren, vroeg het museum zes kunstenaars een kunstwerk achter te laten in het trappenhuis. Dat zijn Jennifer Tee, Femmy Otten, Joana Schneider, Timo Demollin, Zoro Feigl en Iriée Zamblé samen met het duo Opperclaes. Demollin verwerkt een groot aantal deurknoppen van het Sint Jacobs Gasthuis in zijn installatie. Daarbij werkt hij samen met Schiedamse houtdraaiers.

Zonvonkengesproei
De linkervleugel van het gebouw is gereserveerd voor Zonvonkengesproei, de solo van Zoro Feigl, waar dingen gebeuren die voor je gevoel niet kunnen. Je ziet ‘vogels vliegen’, ‘draaiende watermassa’, ‘vuurvliegjes’, een golvende vloer en meer. Een installatie van vijftien meter lang en drie meter hoog ziet eruit als een soort ‘bewegende schilderijenwand’, waarbij water loodrecht omhoog lijkt te druipen. De titel van de tentoonstelling is ontleend aan de Mei van Gorter. Meer over deze tentoonstelling lees je hier.

Paardje van Kethel
In het Panorama Schiedam zie je tien verhalen die belangrijk zijn voor de stad en vaak ook gaan over de geschiedenis van Nederland. Bezoekers kijken op dit ‘mooiste uitkijkpunt van Schiedam’ over de stad en kunnen ook door het panorama lopen. Ze maken een reis die meer dan 2.000 jaar geleden begint. Je stapt in een avontuurlijke miniatuurwereld met sfeervol verlichte huisjes. Ook hoor je mensen praten en lachen. Het panorama herbergt bijzondere historische voorwerpen die bol staan van de verhalen, waaronder het 2000-jaar oude Paardje van Kethel en de stadssleutels die voor keizer Napoleon zijn gemaakt. Meer over deze tentoonstelling lees je hier.

Levende kunstenaars
Onder de titel Van Oerbeest tot rokende croissant kom je in de andere museumvleugel kunst tegen die het museum de afgelopen drie jaar verzamelde, samen met ‘oude bekenden’ in de museumcollectie. Je maakt kennis met de kleurexplosies van het Oerbeest van Karel Appel dat het museum al in de jaren vijftig aankocht en het tapijt met het halvemaan broodje van Koen Taselaar. Sinds 1954 richt het museum zich op ‘thans levende kunstenaars’ in Nederland, destijds een gedurfde stap. Meer over deze tentoonstelling lees je hier.

Buurtplaatjes
In de Stadsgalerij – een nieuwe plek voor de stad – maak je kennis met alle Schiedammers die aan de Buurtplaatjes meedoen, een project van Maarten Bel en museum. Ze waren eerder te zien in een stickerboek van hun wijk en keren nu dus ook terug in het museum. Op een ronddraaiend kussentje vind je ook het allerlaatste plaatje van de spaaractie in Schiedam-West/Zuid, Centrum, Nieuwland en Noord. Je kunt dat plaatje ophalen om je boek vol te maken. Meer over deze tentoonstelling lees je hier.

Met dank aan
Gemeente Schiedam, VriendenLoterij, Mondriaan Fonds, VSBfonds, VriendenLoterij Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen, Provincie Zuid-Holland, Prins Bernhard Cultuurfonds, G. Ph. Verhage Stichting, Fonds 21, Hartenfonds, De Groot Fonds, SDAM

Beeld: Zoro Feigl bij nieuw werk in voorbereiding in zijn atelier. Fotografie: Aad Hoogendoorn
Stadssleutels voor Napoleon in het Panorama Schiedam. Fotografie: Aad Hoogendoorn