Indische Rendang van Marco

“Als ik bij mijn Indische oma op visite kwam rook het er altijd heerlijk. We kwamen op onaangekondigde tijden binnen maar er was altijd wel wat te eten. Indische kroketjes op de kachel, soto soep met rijst in de keuken. Ze had een heel klein keuken tje met hooguit vier pitjes en een petroleumtoestel. Met bord op schoot zaten wij in de huiskamer met alle ooms, tantes, vrienden, vrienden van vrienden die ook vrienden hadden meegenomen, als één grote familie te eten.”

 

”Dat probeer ik over te dragen: kom binnen, neem een bord, er is genoeg! Indonesische Rendang is een gerecht dat in 2011 werd geko zen tot het lekkerste gerecht ter wereld door CNN. Er zijn wel duizenden recepten variërend van pittig uit Sumatra, tot een milde variant uit Java. Maar de lekkerste Rendang maakt toch altijd je Indische moeder of oma. Dit recept is met rundvlees: Rendang Daging.”

 

Rendang voor 4-6 personen:
1 kilo stoofvlees (rund)
2 stengels citroengras (seren) of 2 theelepels gehakte sereh van Go-Tan
6 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
600 milliliter kokosmelk
400 mililiter water

 

Voor de boemboe:
4 theelepels korianderzaad (ketoembar)
4 theelepels komijnzaad (djintan)
6 kemirienootjes
2 eetlepels koenjit (kurkuma)
flink stuk galangal (laos) of 2 theelepels poeder
flink stuk gember (djahé) of 3 theelepels gehakte gember
van Go-Tan
4-6 tenen knoflook
3 sjalotjes
1 rode peper
Belangrijkste ingrediënt: geduld. 

 

Bereidingswijze:

Snijd het rundvlees in niet te kleine blokken. Maal alle ingre dienten voor de boemboe met een scheutje zonnebloemolie in de blender tot een fijne pasta. Bak de boemboe even aan met een scheutje zonnebloemolie. Voeg kokosmelk en water toe, goed roeren voorkomt schiften. Voeg het rundvlees toe samen met de sereh en de poeroet blaadjes. Gebruik je een serehstengel, dan kontje wegsnijden en kneuzen. Laat koken en zet daarna het vuur laag. Minimaal 3 uur rustig laten inkoken zonder deksel, af en toe roeren. Je kunt kokosmelk of water toevoegen al naar gelang je hem nat of wat droger wilt hebben. Limoenblaadjes en sereh eruithalen. Serveren met witte rijst en sajoer boontjes. De rode pepertjes kun je schuin in kleine stukjes snijden als je van heet houdt en op je bord over de rendang heen strooien. Niet in je ogen wrijven na het snijden! 

 

Tip: Koop bij de toko kroepoek-schijfjes en bak deze zelf. Veel lekkerder dan uit een zak!