Mauds typisch Engelse Frambozen Trifle

“Dit recept komt uit een (geleend) Engels kookboek speciaal voor de Kerstdagen. De voorbereidingen voor de feestdagen beginnen in dat boek al zon drie maanden van tevoren. Met recepten kiezen, boodschappenlijsten maken, bestellingen doorgeven en soms ook al echte voorbereiding voor het eten, voor in de vriezer.”

 

”Ik maak deze Trifle al sinds december 1987 ieder jaar om mee te nemen naar familie-etentjes. Dan moest er altijd nog een kleintje thuis in de koeling blijven staan want… niks zo lekker als dagen na de Kerst nog een stukje bij de thee.”

 

”Het fijne aan deze Trifle: hij is extra lekker wanneer hij wat langer staat. Je kunt hem dus gerust drie of vier dagen voor de feestdagen maken. Je maakt eerst een verse cake, die wat mag uitdrogen voor gebruik. Wij vinden de smaak van een zelfgebakken chocoladecake het lekkerst. Wat eigenlijk ook een traditie is, is de Pavlova die ik bak met de overgebleven eiwitten.”

 

Ingrediënten:
1 chocoladecake
75 gram frambozenjam
4 eetlepels sherry
225-300 gram gedeeltelijk ontdooide diepvriesframbozen

 

Voor de custard:
2 eetlepels maïzena
600 milliliter melk
4 eierdooiers
4 eetlepels witte basterdsuiker
paar druppels vanille-essence

 

Voor de garnering:
vers geklopte slagroom en cacaopoeder.
En een sjabloon voor een kerstplaatje. 

 

Bereidingswijze:

Gebruik een glazen schaal, zodat je de lagen van de Trifle goed ziet. Snijd de cake in dobbelsteentjes van ongeveer 2,5 centimeter en bekleed hiermee de bodem van de schaal. Roer de jam met de sherry los en verdeel dit over de cake. De volgende laag bestaat uit de gedeeltelijk ontdooide frambozen. Het vocht dat vrijkomt, trekt in de cake.

 

Vervolgens maak je de custard: roer de maïzena door de melk in een kom. Klop de eierdooiers erdoor. Zeef dit geheel boven een steelpan. Voeg daarna de suiker toe en breng heel langzaam (echt heel langzaam) aan de kook. Voort durend goed over de bodem blijven roeren. Wanneer de pudding gebonden is, neem de pan van het vuur en voeg de vanille-essence toe. Laat de custard iets afkoelen maar blijf roeren, zodat het niet aankoekt.

 

Daarna mag de custard over de frambozen. Wanneer de custard op kamertemperatuur is kan het geheel afgedekt worden met plasticfolie en in de koeling. Haal een uurtje voor opdienen uit de koeling. Verdeel voor het opdienen de vers geslagen room erover en versier met cacao.