Zuurdesembrood met Pastinaaksoep van Francine

“Het moet 1981 geweest zijn. Ik was toen 17 jaar oud en woon de ik in Sint Geertruid in Zuid-Limburg. Een dorp van 1400 inwoners, met de gehuchten meegerekend. Eén gehucht heet Bruisterbos en daar woonde ook Katrientje Aarts. Ze stond bekend als excentriek, ze bakte haar eigen brood en maakte haar eigen kaas en kruidenthee. Dat kon alleen zij en ik vond het leuk om dit van haar te leren”.

 

”Katrientje vertelde dat ze het zuurdesembrood vroeger eigenlijk voor haar katten bakte. Haar kinderen en kleinkinderen vonden het zo lekker dat ze het ook voor haar man en haar jongste zoon is gaan maken. Ik las in de NRC dat de prehistorische mens zuurdesembrood at in tijden dat ze op bizons joegen. En ik hoorde dat ons Nederlands elftal ook zuurdesem at voor de goede conditie. Denkend aan Katrientje besef ik dat ook haar recept generaties lang is door gegeven. En dat ik nog altijd een onuitputtelijke energie heb dankzij het zuurdesembrood!” 

 

Ingrediënten voor 2 broden:
Zuurdesem
1,5 kilo tarwebloem
1 liter handwarm water
1 afgestreken eetlepel zout
eventueel extra zemelen (2 eetlepels)

 

Bereidingswijze:

Dit is hoe Katrien en ik het brood maakten. Het zuurdesem maak je met een deel van het vorige deeg. Dit bewaar je minimaal een week. De avond tevoren wordt het zuurdeser met handwarm water aangelengd. Het meel gaat in de kom, het zout wordt erover gestrooid en in een kuiltje in het midden wordt de vloeibare desem gegoten. Daarna mixte Katrientje met haar tanige armen het deeg met het overige handwarm water. Ze zorgde voor een stevig deeg. Daarna pakte ze het uit de kom en klapte het deeg met volle kracht op de tafel. “Dat is goed voor het deeg’ vertelde ze. Dan ging het deeg weer in de kom met een handwarme natte theedoek erover en werd weggezet.

 

Het deeg moet nu ongeveer acht uur staan en rijzen. Vergeet niet om een stukje deeg ter grootte van een bakje halvarine apart te houden voor het volgende brood. Bak de twee broden 15 minuten op 275 graden in een voorverwarm de over en daarna 35 minuten op 225 graden. Zet de oven uit en laat de broden er nog 15 minuten in staan. Strijk de korst nog even in met een kwast met water. Anders breken je tanden op de harde korst! Samen met de geur krijg je een hemelse belevenis.

 

Over de Pastinaaksoep:
“Onze oma, mijn schoonmoeder Anny, kwam op eerste Kerstdag vanuit het zuidelijkste puntje van Limburg Kerst vieren bij ons in Hellevoetsluis. Met haar zesentachtig jaar durfde ze het nog een laatste keer aan de reis te maken. Mijn zwager Taco en farnilie haalden haar op. De tafel stond gedekt. We begonnen met de Pasti-in-je-Naaki-soep. Mijn gezin kende de soep, de anderen aan tafel kenden de pastinaakwortel nog niet maar waren blij verrast. Hij staat blijvend op ons menu.” 

 

Ingrediënten:

2 flinke pastinaken, geschild
2 uien
2-3 tenen knoflook
1 theelepel kerrie
1 liter groente/kippenbouillon
peterselie
peper
laurierblad
olijfolie

 

Bereidingswijze:

De olijfolie verhitten en daarin ui en knoflook 10 minuten fruiten op laag vuur. Kerrie erbij en 1 minuut meebakken tot de geur vrijkomt. Blokjes pastinaak erbij en even meefruiten. Bouillon en laurier erbij. Op een laag vuur 20 minuten laten kokenen en daarna pureren. Op smaak brengen met peper en zout. Als de pan van het vuur is kan de peterselie erbij.