Wijken Welkom

Met familie en buren naar het museum*

*Een buurtfeest in het museum voor Schiedam-Nieuwland.

Na het succes van de eerste Wijken Welkom-avond staat op vrijdag 24 juni 2022 de wijk Nieuwland centraal. Bewoners kunnen deze avond gratis naar het museum samen met hun familie en buren. ‘Veel mensen hebben misschien geen idee dat er een museum in hun stad is’, vertelt Dorien Theuns, stadsprogrammeur van het museum. ‘Nu ons gebouw er zo mooi uitziet, grijpen we de kans om ook die Schiedammers welkom te heten.’ Onder de titel Wijken Welkom zijn er tot en met oktober zes gratis buurtfeesten, telkens voor een andere wijk. ‘Op zo’n avond kun je van alles doen’, vult museumdirecteur Anne de Haij aan. ‘Het voelt waarschijnlijk als een soort schoolreisje, maar dan met je familie en de buurt.’ Tijdens de avond van Nieuwland kun je luisteren en kijken naar een Saz-speler, hiphop, linedance en popkoor Pleasure. Ook loopt een serbetschenker rond. De eerste Wijken Welkom-avond was op 10 juni voor Schiedammers uit Oost.

Gouden ticket
Woon je in Nieuwland dan kun je deze avond zelf naar het museum komen of samen met ons erheen lopen, vervolgt Theuns. ‘We verzamelen om 18.40 uur bij Wijkhuis Dreesplein. Daar kun je genieten van kleine hapjes, gemaakt door Turkse en Roemeense vrouwen van de vrijwilligers kookclub Dreesplein, drankjes, muziek en meer. Ben je slecht ter been dan halen we je op met de bus. De avond duurt van 19.00 tot en met 21.00 uur. ‘We hebben gouden tickets met praktische gegevens als wanneer en hoe laat de Wijken Welkom-Nieuwland begint’, vertelt Theuns.

Geen kaartje nodig
‘Zonder kaartje heb je ook toegang, maar via het uitdelen van de gouden tickets kunnen we tellen hoeveel mensen er ongeveer komen.’ Wil je je per mail opgeven – niet nodig maar wel fijn voor ons – dan kun je mailen naar dorien@stedelijkmuseumschiedam.nl en Brenda Flapper (bflapper@dock.nl). Je kunt je ook opgeven bij de balie van Wijkhuis Dreesplein of bij de Kansenfabriek. Gaat lopen niet zo makkelijk en wil je dat we je ophalen? Geef dat dan zeker door. Theuns: ‘Dan zorgen we dat er genoeg busplekken zijn.’

Live muziek en serbetschenker
Elke Wijken Welkom kent een ander programma; hapjes, muziek, dans… alles komt uit de wijk. Tijdens de avond van Nieuwland kun je luisteren naar een Saz-speler, een saz is een snaarinstrument dat in Turkije heel populair is. Kinderen die op saz-les zitten, komen ook spelen en wie wil mag het zelf proberen. Ook het popkoor Pleasure uit Nieuwland treedt op. Dorst? Een serbetschenker loopt rond en schenkt je met de sierlijke tuit van een enorme pot op zijn rug een glaasje van deze fruitige, bloemige drank in.

Van hiphop tot linedance
Je kunt deze avond naar verschillende optredens. Serchel, een Nederlandse rap-artiest die in Nieuwland opgroeide, laat van zich horen en dat geldt ook voor 010 Hiphop met verschillende dansers uit de wijk. Behalve hiphop zorgt ook de linedance groep van Tante Sjaan voor gezelligheid. Het belooft kortom een cultureel diverse avond te worden met voor ieder wat wils.

Rondleidingen
De hele avond zijn er rondleidingen van een museumdocent. En heb je geluk dan kun je een rondleiding krijgen van een jonge Schiedammer uit groep 7 of 8 van basisschool Ababil. De scholieren leiden eerst hun ouders of buren rond aan de hand van een zelfgemaakte plattegrond. Hebben ze daarna zin om door te gaan dan kunnen ze jou ook rondleiden. Vergeet zelf niet je kinderen mee te nemen, want in het nieuwe Atelier is er van alles te doen en maken voor families.

Buurtplaatjes
Je kunt deze avond zelf door het hele gebouw lopen of rondgeleid worden. Ben of ken je een van de Buurtplaatjes? Alle bijna vijfhonderd Schiedammers die meedoen aan deze spaaractie zijn te zien in een tentoonstelling. Bij de Buurtplaatjes spaar je je buren in een stickerboek, net als bij de voetbalplaatjes. Kunstenaar Maarten Bel die dit bedacht is er ook en zet je – als je wil – als plaatje op de foto.

Bewegende vloer
Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad? Neem dan een kijkje in het nieuwe Panorama Schiedam. Of loop over de bewegende vloer van kunstenaar Zoro Feigl. Al zijn kunstwerken bewegen en betoveren een beetje, zoals een soort oranje ‘muur van spetterend water’ en een zwerm vogels die boven je hoofd vliegt.

Wijken Welkom-avonden
Voor heel Schiedam is er een avond. Na Oost en Nieuwland volgen Zuid (15 juli 2022), Centrum/West (26 augustus 2022), Groenoord (9 september 2022) en de Noordrand, een aantal wijken bij elkaar (7 oktober 2022). Ga je liever met familie of vrienden mee naar hun avond? Dat kan ook. De avonden duren van 19.00 – 21.00 uur.

Met dank aan
Gemeente Schiedam, VSBfonds, Mondriaan Fonds, VriendenLoterij Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en De Groot Fonds

Foto bovenin: De eerste Wijken Welkom-avond was op 10 juni voor Schiedammers uit Oost. Fotografie: Aad Hoogendoorn