Op 7 oktober organiseert Stedelijk Museum Schiedam de laatste in een reeks van zes Wijken Welkom avonden. Deze buurtfeesten worden georganiseerd om te vieren dat het museum na een renovatie nu weer open is voor publiek. Op 7 oktober is het de beurt aan bewoners van Schiedam Noordrand (Woudhoek, Spaland-Sveaparken en Kethel). Kom met familie of je buren gratis naar het museum voor een avond vol kunst en activiteiten.

Met de bus naar het museum
Het feest begint om zeven uur ’s avonds en duurt tot negen uur. Je kunt op eigen gelegenheid naar het museum komen, maar wie wil kan om half zeven ook in één van de bussen stappen die je naar het museum brengen. De bussen vertrekken vanaf twee locaties: de parkeerplaats achter de Dirk (Malmö/Göteborg) en bij Wijkcentrum de Brug (Heijermansplein 35). Aanmelden voor de bus kan per e-mail via dorien@stedelijkmuseumschiedam.nl. Kom je met de auto? Parkeren kan in parkeergarage ‘ABC’ of ‘De Nieuwe Passage’. Je fiets kun je kwijt op het plein van het museum en het hele museum is toegankelijk voor scootmobiels (en rolstoelen).

Alles uit de wijk
Net als bij de andere Wijken Welkom avonden organiseert het museum ook dit laatste buurtfeest in samenwerking met de wijk. Zo fleuren de bloemen van Corona bloemen en planten het museum binnen op en zijn er hapjes van Alexanderhoeve Hof in Spaland, restaurant Haifa en van Lia en Tineke van Wijkcentrum De Brug. Daarnaast is er volop muziek uit de wijk. Schiedams Shantykoor Stuurloos zingt Nederlandse potpourri’s en zeemansliederen. Asther Mejia is een van de Troubadours van Schiedam en zingt swingend de sterren van de hemel. Tot slot is er bigband Harmonie Ambrosius, die heerlijke meezingers speelt.

Bijzondere samenwerking
Wie zelf is uitgedanst of liever naar dans kijkt, kan gaan kijken bij de tentoonstellingen die nu in het museum te zien zijn. Daar kom je ook een dansoptreden tegen van wijkbewoners. Zij hebben in de afgelopen weken dansles gevolgd bij Magnezy Dance Productions. Initiatiefnemer van de samenwerking is Liat Magnezy, die speciaal voor de Wijken Welkom avonden een serie workshops heeft ontwikkeld.

Welkom, juist als het een eerste bezoek is
In het museum is tijdens de wijkavond van alles te zien en te doen. “Het museum is weer open en straalt na de renovatie, daarom nodigen we graag iedereen uit”, zegt Dorien Theuns, stadsprogrammeur van het museum. “Juist als je nog nooit of lang niet in het museum bent geweest, ben je van harte welkom.” De avond voor Schiedam Noordrand is de zesde en laatste in de serie buurtfeesten. Woon je in een andere wijk en heb je het feest van jouw wijk gemist? Geen probleem, bij dit feest is iedereen van harte welkom!

Geen kaartje nodig
Voor het bezoeken van de wijkavond is geen kaartje nodig. “We delen wel gouden tickets uit, maar die zijn er vooral zodat wij weten hoeveel mensen ongeveer komen”, legt Theuns uit. “Ook staat alle informatie erop, zodat je dat makkelijk onthoudt”. De gouden tickets zijn verkrijgbaar bij Wijkcentrum De Brug, WOT Noordrand en Boekhandel Post Scriptum.

Buurtplaatjes en Panorama Schiedam
Iedereen kan het hele gebouw verkennen; zelf of met een rondleider. Zo kun je onder andere jezelf of bekenden spotten in de tentoonstelling waar bijna alle vijfhonderd Buurtplaatjes van Schiedammers uit de hele stad te zien zijn. De bedenker van deze Buurtplaatjes, kunstenaar Maarten Bel, loopt bovendien door het museum om wijkbewoners op de foto te zetten als Buurtplaatje. En niet alleen in deze tentoonstelling is de wijk terug te zien. Ook de tentoonstelling Panorama Schiedam gaat over de geschiedenis van de stad. Herkenning verzekerd dus.

Met dank aan
Gemeente Schiedam, VSBfonds, Mondriaan Fonds, VriendenLoterij Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en De Groot Fonds.

Fotografie: Aad Hoogendoorn