Primair Onderwijs

Museumgenieter(s) in de klas*

*Speciaal voor de kleuters komt het museum naar de klas.

Kun je niet met de kleuters naar het museum komen? Dan bieden we de Museumgenier(s) lessen ook op school aan. De museumdocent geeft op twee verschillende dagen een les van 60 minuten in de klas. De eerste les heet ‘Punten pakken’, de tweede les is ‘Lijnentrekkers en vlakkenvullers’. Door de lessen kort na elkaar in te plannen, raken kinderen vertrouwd met de museumdocent, kunst, kunstenaars en ervaren ze hoe het is om vrij uit te denken en te doen.

Punten pakken
Kunstenaars zijn erg nieuwsgierig en altijd op zoek naar nieuwe dingen. Ze staan vaak op het punt iets te ontdekken en maken van hun ideeën schilderijen, tekeningen en beelden. Op die manier maken ze hun punt. Samen met de museumdocent speuren de kleuters naar punten in verschillende kunstwerken en in de eigen klas. Als je er eenmaal op let, zie je ze overal. Daarna gaan de kinderen hun eigen ideale punt schilderen.

Lijnentrekkers en vlakkenvullers
Met twee punten kun je een lijn maken, met een derde punt en twee lijnen een vlak. Welke vormen en verhalen ontdenk jij in vlakken? Onze reis loopt langs punten en lijnen en eindigt in een toevalsdier.

Museumgenieter(s)
De lessen zijn onderdeel van het programma Museumgenieter(s). De lessen vormen een doorlopende leerlijn aansluiten op het curriculum: intentie is dat leerlingen vanaf groep 1 t/m 8 om het jaar terugkeren. Zie hier voor meer informatie per leerjaar.

Dit wil je weten:

  • Groep 1 & 2
  • Duur 2 x 60 minuten (De lessen vinden op twee verschillende dagen plaats, bij voorkeur in twee weken achter elkaar.)
  • Dit programma is een CultuurParel
  • De les wordt door professionele museumdocent gegeven. Het is fijn als de leerkracht van school actief bij de les aanwezig is
  • Er wordt gebruik gemaakt van het digibord, materialen die de museumdocent meeneemt en materialen die standaard aanwezig zijn op school
  • Kosten €145,- (dit programma kan betaald worden via Parels van Schiedam)
  • Ter voorbereiding ontvang je een leerkrachtinformatiebrief

Reserveren kan via de Parels van Schiedam of neem contact op met Denise via educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl