Een schat is iets van waarde, iets belangrijks. Omdat het heel oud is. Of uniek. Maar ook de ideeën en idealen van mensen, bijzondere gebeurtenissen of verhalen kunnen uniek en van waarde zijn. In deze interactieve museumles ontdekken kinderen de bijzondere verhalen van Schiedam. Het allereerste huis, de molens en de flatgebouwen. Ook maken ze kennis met het paardje van Kethel, dat ruim 2.000 jaar oud is. Na een spannend verhaal over Floris V – die al Graaf van Holland werd toen hij nog niet eens 2 jaar oud was – en zijn tante Aleida gehoord te hebben gaan de leerlingen in kleine groepjes zelf verhalen vertellen, spelen en verbeelden.

De les wordt op twee niveau’s aangeboden. De kinderen van groep 3 & 4 maken een eigen verhaal bij een persoon of object in de tentoonstelling. Dat doen ze door goed te kijken en hun fantasie te gebruiken. Waarom is de molen van Schiedam helemaal zwart? En wat gebeurt op die grote schepen die komen en gaan? In het Atelier maken de kinderen creatieve opdrachten rondom het begrip ’tijd’. Want als schatgraver reis je terug in de tijd. Maar wat is tijd?

De kinderen van groep 5 & 6  maken ook een eigen verhaal bij personen of objecten in de tentoonstelling door goed te kijken. Zij gebruiken hierbij ook informatie die hierover te horen en lezen valt. En ze worden uitgedaagd om na te denken over de betekenis van verhalen uit het verleden voor hun eigen leven. In het Atelier maken kinderen hun eigen unieke tijdlijn in een beeldverhaal.

Dit wil je weten

  • Groep 3 & 4, 5 & 6
  • Duur 75 minuten
  • Dit programma is een MuseumParel en kan door basisscholen in Schiedam gratis geboekt worden via Parels van Schiedam
  • De les wordt door twee professionele museumdocenten gegeven. Het is fijn als jullie ook met minimaal twee actief betrokken begeleiders komen.
  • De groep wordt in twee kleinere groepen verdeeld, ze krijgen hetzelfde programma maar in een andere volgorde.
  • Kosten voor het programma, indien niet geboekt via Parels van Schiedam, zijn 130,- inclusief materialen en entree
  • Ter voorbereiding ontvang je een leerkrachtinformatiebrief
  • Reserveren kan via de Parels van Schiedam of neem contact op met Denise via educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl