Schiedam Opgelicht*

*Lichtprojecties op Schiedamse gebouwen vertellen historische verhalen.

15 t/m 18 december 2022, 19.00 - 22.00 uur

LET OP: helaas gaat Schiedam Opgelicht vandaag (zondag 18 december) niet door vanwege de gladheid!

Tijdens de donkere dagen brengen we van 15 t/m 18 december licht in de stad. Op zes historische gebouwen projecteren we tussen 19.00 en 22.00 uur een bijzonder lichtkunstwerk, gebaseerd op een historisch verhaal over Schiedam. Zo herleeft het verhaal over de grote brand uit 1985 op het pand waar nu het Nationaal Jenevermuseum is gevestigd en kom je meer te weten over cricket, dat in Schiedam een echte volkssport is. De lichtprojecties zijn gemaakt door kunstenaarscollectief LiGHT-UP Collective onder leiding van Jan Willem Campmans en kunstenaars Mirjam Debets, Aldo Hoeben, Tristan Gieler en Stefan Venbroek. Schiedam Opgelicht is gratis toegankelijk en is onderdeel van breder activiteitenprogramma in de stad in de dagen voor kerst.

Historische verhalen in licht, én een artistiek jasje
‘Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor kunst én geschiedenis’, aldus directeur Anne de Haij. ‘Daarom vroegen we kunstenaars om historische verhalen over Schiedam te verbeelden in een lichtkunstwerk. We projecteren ze bovendien op belangrijke, iconische gebouwen in de stad. Kunst en historie komen zo prachtig samen.’ Zo kom je onder andere meer te weten over trouwen in het stadhuis aan de Grote Markt. Bij de Korenbeurs laat de Schiedamse kunstenaar Aldo Hoeben een trektocht van bekende en minder bekende stukken Schiedam zien, op de gevel van het Jenevermuseum kom je alles te weten over de grote brand die daar ooit heeft gewoed en bij museummolen De Walvisch ontdek je de walvisvaart.

Wandeling
De lichtprojecties vormen samen een wandelroute door de historische binnenstad. Startpunt en hart van de wandelroute is het plein voor het Stedelijk Museum Schiedam. Hier zijn ook routekaarten verkrijgbaar en kun je bovendien zelf met licht tekenen op de gevel van het museum. Je wandelt vervolgens via het Nationaal Jenevermuseum, langs museummolen De Walvisch, de Restauratie Werkplaats en de Korenbeurs naar de Grote Markt. De hele wandeling duurt één tot anderhalf uur.

Rondleidingen
Je kunt de route alleen of samen met de kinderen, vrienden en buren wandelen. Het is echter ook mogelijk om een rondleiding in kleine groepen te reserveren. Dan wandel je de route samen met een rondleider. Die vertelt je meer over de geschiedenis achter de lichtprojecties en staat stil bij het werk van de kunstenaars. Elke avond zijn er gratis rondleidingen om 19.00 uur en 20.30 uur (wel van tevoren even aanmelden).

Dit wil je weten

  • Schiedam Opgelicht, lichttentoonstelling met stadsverhalen van vroeger en nu, 15 t/m 18 december 2022 (19.00 – 22.00 uur), gratis toegankelijk.
  • Rondleidingen starten om 19.00 en 20.30 uur. Reserveren via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl, o.v.v. Schiedam Opgelicht. Vergeet daarbij niet te vermelden op welke dag je wil meedoen, op welk tijdstip en met hoeveel personen je komt. 
  • Zes locaties: Stedelijk Museum Schiedam, het Nationaal Jenevermuseum, museummolen De Walvisch, de Restauratie Werkplaats, de Korenbeurs en de Grote Markt.
  • Sta je niet stil dan duurt de wandeling ongeveer een uur. Blijf je overal even kijken dan loop je de route in ongeveer 1,5 uur.

Wat gebeurt er nog meer in de stad?
In de donkere dagen voor kerst bundelen verschillende Schiedamse initiatieven hun krachten om licht, samenzijn en leuke activiteiten aan te bieden. Zo is er het lichtkunstfestival Winterlicht (15-17 december) in het Julianapark en het Dickens Festijn (17-18 december) op de Grote Markt en Lange Kerkstraat en in de Grote Kerk. Met de campagne S’DAM in het licht zet Schiedam Partners vanaf 15 december onmisbare Schiedammers die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad ‘in het licht’. S’DAM in het licht volg je via de Facebook en Instagram accounts @uitinsdam en www.sdam.nl/sdam-in-het-licht

Samenwerking
De voorbereidingen voor Schiedam Opgelicht begonnen al in 2021. Vanwege de coronabeperkingen kon de lichttentoonstelling toen niet doorgaan, maar nu is het dan zover. Voor Schiedam Opgelicht werkt het museum samen met onder andere de Bibliotheek Schiedam, het Nationaal Jenevermuseum, museummolen De Walvisch, de gemeente Schiedam, Excelsior ’20 en Hermes DVS.

Met dank aan
Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds