Wat is Modest Fashion?*

*Twee woorden met veel inhoud.

De modest fashion-industrie is een miljardenindustrie, ontstaan vanuit de behoefte van vrouwen om zich meer bescheiden (lees: bedekt) te gaan kleden. Het is iets van nu, de afgelopen jaren zelfs booming. Tegelijkertijd past het in een lange geschiedenis van culturele uitwisseling. Veel vrouwen kiezen uit religieuze redenen voor modesty.

Keuzevrijheid

Maar het zijn niet alleen moslims, joden en christenen met wie de trend is ontstaan. Voor veel vrouwen – religieus of niet – is bedekkende mode ook een feministisch statement: ze weigeren zich te committeren aan schoonheidsidealen van een door mannen gedomineerde traditie. In plaats daarvan zijn er zoveel manieren om te laten zien wie je bent en waar je voor staat. Modest fashion gaat daarom ook niet over de vraag ‘bedekt of niet?’, maar over keuzevrijheid en creativiteit van vrouwen overal ter wereld in de 21ste eeuw.

Mode en kunst

In de tentoonstelling Modest Fashion in het Stedelijk Museum Schiedam is mode en hedendaagse kunst te zien die over dezelfde onderliggende vraag gaan: welke ruimte kunnen en mogen vrouwen innemen? De outfits en kunstwerken komen uit alle delen van de wereld en worden vaak gedeeld via sociale media en internet. Deze tentoonstelling brengt ze samen. Modest fashion is ook dichtbij, in Amsterdam, Rotterdam en bij ons in Schiedam, in ons dagelijks leven, in de winkels.

Internationale mode

‘Modesty’ en lichaamsbedekkende kleding heeft een lange voorgeschiedenis in de internationale mode, ook in de Nederlandse geschiedenis en verder terug in Noord-Afrika, Andalusië (Spanje) en het Midden-Oosten. Die laat zien dat Oost, West, Noord en Zuid elkaar altijd hebben geïnspireerd en zijn blijven voeden.

Goed of fout

De betekenis van bedekkende mode verschuift voortdurend. In de ene context is het een teken van onderdrukking en vrouwonvriendelijkheid. In de andere juist een symbool van sociale status, bewegingsvrijheid, spiritualiteit, esthetiek of verzet tegen heersende schoonheidsidealen. In modest fashion zit de complexiteit van de hedendaagse wereld verscholen: één enkele waarheid bestaat niet, evenmin is er zoiets als goed of fout.

Emotie

Dit betekent niet dat er geen discussie over wordt gevoerd. Sterker nog, discussies over dit onderwerp – zoals recent over het boerkaverbod – gaan van oudsher gepaard met veel emotie, omdat het over identiteit en keuzevrijheid gaat.

Hasna El Maroudi, journaliste, programmamaker en presentator, schreef een essay over modest fashion in Nouveau, de glossy die bij de tentoonstelling verschijnt.

Lees haar essay hier.

Thema’s

De tentoonstelling bevat drie thema’s: Culturele uitwisseling, Universele vrouwen en Keuzevrijheid.

Culturele uitwisseling

Model: Wilhelmina Cooper. Fotografie: Irving Penn, Bert Stern

Universele vrouwen

Pierpaolo Piccioli voor Moncler/Valentino. Fotografie: Suzanne Jongmans

Keuzevrijheid

We Should All be Feminists – Dior

Modest Fashion & ik

Op de bovenste verdieping van het museum kom je meer te weten over dit onderdeel van de tentoonstelling. Lees er hier meer over.

Modest fashion & more

Wat gebeurt er buiten de muren van het Stedelijk Museum Schiedam?

Bron: Vogue. Model: Halima Aden