Buurtplaatjes Schiedam*

*Spaar ze allemaal!

Bij kunst denk je vaak aan een schilderij aan de muur maar het kan ook iets totaal anders zijn: bijvoorbeeld een stickerboek met plaatjes. Kunstenaar Maarten Bel bedacht de Buurtplaatjes, waarbij Schiedammers hun buren sparen en in een bijbehorend stickerboek plakken. Je krijgt de plaatjes bij lokale ondernemers.

Praatje

Het werkt net als bij de voetbalplaatjes, alleen verzamel je geen voetbalhelden maar mensen uit je eigen buurt. In plaats van elftallen zijn er categorieën die soms grappig en ook wel serieus zijn. Denk aan Mensen die heel hard zingen als ze alleen thuis zijn en Mensen die de zin van het leven hebben gevonden. ‘We hopen dat mensen hierdoor merken dat ze niet zoveel van elkaar verschillen als ze misschien denken. Dat ze elkaar herkennen in de buurtwinkel en een praatje maken’, zegt museumdirecteur Anne de Haij.

Walvisgeluiden

Hoe Bel de Buurtplaatjes bedacht? Hij spaart tweedehands mokken en cd’s met walvisgeluiden én vroeg zich af waarom hij zijn buren zo slecht kent en wat hij daaraan kan doen. ‘Die twee dingen telde ik op en ik dacht: ‘kon je je buren maar sparen!’ Hij noemt het project ‘heel bijzonder en heel gewoon’. ‘Want waar in Nederland kun je als je boodschappen doet je overbuurman sparen, je vriend van drie straten verder dubbel hebben en een plaatje van jezelf krijgen?’

Klik hieronder op de foto’s voor de Buurtplaatjes in verschillende wijken. Er komen in totaal vijf boeken, een aantal is nog in de maak.  De eerste spaaractie van de Buurtplaatjes Schiedam-Oost liep tussen 1 juli en 30 september 2020.

Met dank aan
Gemeente Schiedam, VSBfonds, VriendenLoterij Fonds, Mondriaan Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen, G. Ph. Verhagen-Stichting, De Groot Fonds