Kunst in het trappenhuis*

*Altijd te zien.

Altijd te zien

Dwalend van zaal naar zaal ontdek je een bonte verzameling kunst in onze trappenhuizen*. Langs de trappen hangen werken van maar liefst negen verschillende kunstenaars.

Sinds de renovatie van het museum in 2022 zijn de trappenhuizen spectaculair vernieuwd. Je kunt ook weer naar buiten kijken, voorheen zaten de ramen verstopt in de muur. ‘Om dat binnenstromende daglicht te vieren, vroegen we hedendaagse kunstenaars om op deze mooie plek in het gebouw een werk achter te laten’, vertelt museumdirecteur Anne de Haij. De keuze viel op Joana Schneider, Timo Demollin, Jennifer Tee, Femmy Otten, Iriée Zamblé samen met het duo Opperclaes, Susanne Khalil Yusef, Zoro Feigl, Chaim van Luit en Lily van der Stokker.

*De muurschildering van Lily van der Stokker kan je vinden bij de Stadsgalerij.

Lees meer over de verschillende kunstwerken hieronder.

 

Met dank aan

Deze kunstwerken zijn mede mogelijk gemaakt dankzij Gemeente Schiedam en Mondriaan Fonds. Het werk van Timo Demollin is daarnaast mede mogelijk gemaakt dankzij een genereuze bijdrage uit naam van Piet en Ida Sanders-Sanders.

Phaethon

Phaethon

Zoro Feigl

Dit werk van kunstenaar Zoro Feigl (1983) zet de toeschouwer op het verkeerde been en laat dingen zien die voor je gevoel niet kunnen. Het papier wordt in beweging gezet door een elektromagneet en er schijnt een licht op het papier, dat zo snel flikkert, dat ons oog het bijna niet waarneemt. Doordat de frequentie van het licht en de trilling net niet gelijk zijn, ontstaan er nieuwe ritmes die onze ogen zien als bewegingen die er eigenlijk niet zijn. Dit effect ken je misschien van autowielen die soms de verkeerde kant op lijken te draaien.

Kunstwerkje

Kunstwerkje

Lily van der Stokker

Kunstwerkje van de gerenommeerde kunstenaar Lily van der Stokker (1954) heeft een nieuwe plek in Stedelijk Museum Schiedam gekregen. Oorspronkelijk sierde deze muurschildering het voormalige entreegebied waar nu Panorama Schiedam gevestigd is. Na een verbouwing, waarbij het entreegebied naar de kapel werd verplaats, moest het werk een nieuwe plek krijgen. Drie jaar later is deze blikvanger eindelijk opnieuw door de kunstenaar en haar team uitgevoerd en nu weer permanent te zien in het souterrain.

Breathe in, Breed out

Breathe in, Breed out

Chaim van Luit

Breathe In, Breed Out is een woordspeling op Breathe In, Breathe Out (“adem in, adem uit”). Breed betekent echter ‘broeden’ of ‘ras’. Met dit neon werk reflecteert Van Luit op het idee dat de mens zich zelf ziet als het middelpunt van de cyclus van alle leven op aarde. Ten onrechte, denkt Van Luit. ‘Wij zijn slechts een toevalligheid op deze aarde en zeer waarschijnlijk zal de mens ook niet voor eeuwig bestaan. Inmiddels zijn er misschien al even zoveel soorten van leven uitgestorven als het aantal malen dat we adem halen tijdens ons leven. Net zoals miljoenen andere organismen sterven wij mensen dus waarschijnlijk ook uit.’

Turns

Turns

Timo Demollin

In 2020 kocht Timo Demollin (1988) op een veiling twintig houten deurknoppen (1880-1919) uit het Sint Jacobs Gasthuis, het huidige Stedelijk Museum Schiedam. Zijn installatie in het trappenhuis, Turns, bestaat uit zes abstracte wandsculpturen gebaseerd op deze deurknoppen.

We want to live

We want to live

Susanne Khalil Yusef

De kunstenaar Susanne Khalil Yusef (1984) liet in 2021 deze Arabische letters in glas blazen in het handschrift van een goede vriend van haar die in Gaza woont. Susanne Khalil Yusef heeft een Palestijnse achtergrond, haar familie ontvluchtte de stad Jaffa tijdens de oorlog in 1948. De zin, ‘wij willen leven’, werd onder Yusef en haar vrienden vaak uitgewisseld als het ging over de vreselijke gebeurtenissen die de Palestijnen al decennia moeten ondergaan. Met haar werk hoopt ze inzicht te geven in de positie van Palestijnen, verspreid over de wereld.

Spectrum

Spectrum

Joana Schneider

Als je vanuit het entreegebied van het museum met de trap naar de eerste verdieping gaat, hangen aan weerszijden van het bordes twee monumentale werken van Joana Schneider. Van veraf lijken het felgekleurde abstracte schilderijen, waarvan de een van onderaf langzaam van kleur verschiet van oranje, geel, groen en dan naar blauw.

Abstraction of a Form, Shape or Presence

Abstraction of a Form, Shape or Presence

Jennifer Tee

Voor de nok van het trappenhuis van het museum maakte Jennifer Tee (1973) een installatie die reflecteert op een terugkerend thema in haar werk: The soul in limbo. Dat is een metafoor voor een niet nader genoemde plaats – een conceptuele, mentale, psychologische en fysieke ruimte – op de grens tussen het hier en het mogelijke. Het werk vormt de entree tot de zolderzaal.

Birds Eye View of  the Works

Birds Eye View of  the Works

Iriée Zamblé en Opperclaes

Als je vanuit het entreegebied van het museum met de trap naar het souterrain gaat,  kijk je recht in het gezicht van een Zwarte vrouw die je zelfbewust aankijkt. Portretten van Zwarte mensen hebben in de musea en de kunstgeschiedenis lang een ondergeschikte rol gehad. De muurschildering van Iriée Zamblé (1995) en Opperclaes (2010) laat zien dat monumentale portretten van Zwarte mensen thuishoren in een museum.

Ontklede dagen III

Ontklede dagen III

Femmy Otten

Een grote marmeren druppel waaruit oren, neuzen, monden, gezichten, vagina’s en penissen groeien, hangt halverwege het trappenhuis richting de eerste etage van het Stedelijk Museum Schiedam. Het is het eerste element van drie uit de installatie van Femmy Ottens (1981) Ontklede dagen III, dat zij maakte voor het trappenhuis van het museum.

Beeld bovenin: Femmy Otten, Ontklede dagen III, 2021/2022. Fotografie: Gerrit Schreurs