Vrijheidsrok en haar verhalen*

*Een rok met verhalen.

Op 5 mei 1945 vierden we de bevrijding en ontstond al snel het idee van een Nationale Vrijheidsrok. Dat kledingstuk werd gemaakt van verschillende lapjes stof; aan elke stukje textiel kleefde een verhaal. In het herdenkingsjaar 2020 maken we samen met Anita de Groot de Schiedamse Vrijheidsrok.

We vroegen Schiedammers hún lapje met verhaal te delen. Er waren maar liefst 50 inzendingen, zie ze hieronder.

Bedenker

De vrijheidsrok komt uit de koker van Mies Boissevain-Van Lennep. Ze werkt voor het verzet, wordt opgepakt en overleeft verschillende kampen. Haar echtgenoot en twee oudste zonen komen om. Na de oorlog weegt ze nog maar 33 kg en sterkt ze aan in Zweden.

 

Symbool

Terug in Nederland komt ze met het idee van de patchwork rok als symbool voor eenheid in verscheidenheid. Ze nodigt iedereen uit deze rok te maken van verschillende stukjes overgebleven stof. Aan ieder stukje stof zit een ander verhaal. De vrouwen die de rok maken, delen hun verhaal. Op die manier helpt de vrijheidsrok met het verwerken van hun oorlogservaringen en brengt het ze dichter bij elkaar.

Mies Boissevain-van Lennep met de Nationale Feestrok. Courtesy of the TRC Leiden

Eindresultaat
Op 21 juli 2020 presenteerden we het eindresultaat van de rok met maar liefst vijftig lapjes. De jongste deelnemer Fiene van 5 was hierbij aanwezig en toonde trots haar lapje. Bekijk alle lapjes en haar verhalen hieronder.

Fien (5) bij haar lapje op de Schiedamse Vrijheidsrok. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Fien (5) bij haar lapje. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Lapjes met een verhaal*

*Persoonlijk en herkenbaar.