Van tijd tot tijd brengen we nieuws naar buiten, bijvoorbeeld over een aankoop of schenking. Op deze pagina lees je onze nieuwtjes.

De collectie groeit met acht kunstwerken van Frieda Hunziker

De collectie groeit met acht kunstwerken van Frieda Hunziker

Een belangrijke aanvulling op de verzameling kunst uit de jaren vijftig en zestig.

​De kunstwerken zijn de afgelopen decennia zorgvuldig bewaard gebleven door de mensen uit Hunzikers directe omgeving: haar vrienden en familie

Nieuwe aanwinst

Nieuwe aanwinst

Visit, van Kinke Kooi

De collectie van het Stedelijk Museum Schiedam is verrijkt met het drieluik Visit (2019) van kunstenaar Kinke Kooi. In deze kleurrijke tekening verbeeldt ze gastvrijheid en ontvangen, in de breedste zin van het woord.

Hend'i mundu Festival

Hend'i mundu Festival

Zaterdag 26 augustus 2023

Kom naar het Hend'i mundu Festival, voor een feestelijke middag met een geweldige line-up aan artiesten en natuurlijk heerlijk Caribisch eten.

Maar liefst 26 aanwinsten.

Maar liefst 26 aanwinsten.

Van negen kunstenaars met wortels in Curaçao.

Stedelijk Museum Schiedam voegt maar liefst 26 kunstwerken van negen kunstenaars die in Curaçao wonen en werken of daar hun wortels hebben toe aan de collectie. Het gaat om Serana Angelista, David Bade, Carlos Blaaker, Eugenie Boon, Avantia Damberg, Tirzo Martha, Shertise Solano, Tarona en Gilleam Trapenberg.

Nieuwe aanwinst

Nieuwe aanwinst

Planetary Chapel (2021) van kunstenaar Levi van Veluw

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft Planetary Chapel (2021) van kunstenaar Levi van Veluw aangekocht voor de collectie. Even opwinden en dan gaan de deurtjes van deze gemarmerd blauwe kijkdoos open en verschijnt een gouden decor waarin bollen roteren. Zijn het planeten?

Vrouwen in de kijker

Vrouwen in de kijker

Online tentoonstelling

Dames van stand, werkende vrouwen, meisjes van elf en succesvolle kunstenaressen, ze komen allemaal voorbij in deze online tentoonstelling. Centraal staan tien portretten uit de museumcollectie, gemaakt voor 1940. Vijf portretten van vrouwen, vijf portretten door vrouwen. Stuk voor stuk verhalen over bijzondere levens uit de Nederlandse geschiedenis en die van Schiedam.

Nieuwe aanwinsten bij ouderen thuis

Nieuwe aanwinsten bij ouderen thuis

Dankzij een speciale bruikleenconstructie

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft een serie van vijf portretten van kunstenaar Pris Roos aan de collectie toegevoegd. Maar we lenen (een deel van) die kunstwerken eerst uit aan de geportretteerden, zodat zij ervan kunnen genieten.

Onze collectie groeit met maar liefst 19 kunstwerken

Onze collectie groeit met maar liefst 19 kunstwerken

Van Cobra-kunstenaar Lotti van der Gaag

En dat op internationale Vrouwendag! Stedelijk Museum Schiedam geeft prioriteit aan het verwerven van werken van vrouwelijke kunstenaars en kunstenaars van kleur, omdat dit werk in musea nog altijd ondervertegenwoordigd is.

BIN TENDE! Kom horen!

BIN TENDE! Kom horen!

Ben jij een Schiedammer tussen de 14 en 28 jaar met roots in Curaçao?

We willen met jou in gesprek over wat je bezighoudt. Hoe kijk je naar je eigen geschiedenis, wat raakt je en wat vind je nu belangrijk? Samen maken we een tentoonstelling in de Stadsgalerij over onderwerpen die gehoord moeten worden. Kom jij jouw verhaal vertellen?

We kregen vijf schilderijen met een Schiedams tintje

We kregen vijf schilderijen met een Schiedams tintje

En daar zijn we erg blij mee!

De werken van J.J. Scholten en J.H. Scholten zijn een waardevolle toevoeging aan de historische collectie van het museum, omdat ze een inkijkje geven in het (nabije) verleden van Schiedam.

Schiedam heeft een eigen Gouden Boekje

Schiedam heeft een eigen Gouden Boekje

Chloé en de boefjes reizen door de tijd

Als Chloé bijna in slaap valt, hoort ze een mysterieus gezang. Ze ziet nog net hoe Oma in een blauwe lichtflits verdwijnt, met de twee kleine boefjes achter zich aan. Er zit voor Chloé niets anders op dan achter ze aan te gaan. Dat is het begin van een wonderlijke reis door de tijd. Zal Chloé Oma en de boefjes terug kunnen halen?

Performance bij We Once Were One

Performance bij We Once Were One

Op zaterdagen en/of zondagen in de periode 28 januari t/m 25 juni 2023

Prachtig haar? Wij zoeken jou! Zie jij het zitten om je haar een hoofdrol te geven in een kunstwerk? Voor een stille performance van kunstenaar Femmy Otten zoeken we mensen met haar. Alles vanaf schouderlengte komt in aanmerking. Zelf zul je niet zichtbaar zijn, je haar wel. Geef je nu op!

Spirituele Urgentie bij Nu te Zien!

Spirituele Urgentie bij Nu te Zien!

Kijk de aflevering nu terug!

Directeur van de Musea Zutphen Paulo Martina neemt in het Stedelijk Museum Schiedam de urgentie van spiritualiteit onder de loep.

Mijn Schiedam ontvangt voor drie jaar steun

Mijn Schiedam ontvangt voor drie jaar steun

Van Fonds 21, VSBfonds, VriendenLoterij Fonds en Mondriaan Fonds

Stedelijk Museum Schiedam maakt al vier jaar succesvolle programma’s en tentoonstellingen samen met de stad. Onder de naam Mijn Schiedam agendeert en programmeert het museum van, voor en door Schiedammers en wil daarmee via kunst en geschiedenis voor hen van betekenis zijn.

Salim Bayri wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022

Salim Bayri wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022

Nog te zien t/m 15 januari 2023

Salim Bayri wint de 14de editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en kreeg de prijs van €10.000,-, beschikbaar gesteld door de Rabobank, dinsdagavond uitgereikt in het museum. Opium Radio van AVROTROS maakte de uitslag live bekend.

Schenking

Schenking

Onbekend werk Jan Schoonhoven

Het museum heeft een schenking gekregen van een tot dusver onbekend werk uit 1970 van Jan Schoonhoven. Het reliëf is nergens beschreven en nooit geëxposeerd.

Foto bovenin: Museumdirecteur Anne de Haij, burgemeester Cor Lamers, kunstenaar Zoro Feigl, Gunay Uslu en Buurtplaatje Ingrid kijken naar het werk Zwermen van Zoro Feigl. Fotografie: Aad Hoogendoorn