Voor en door Schiedammers*
*Laten we samenwerken!
*Laten we samenwerken!
Het Stedelijk Museum Schiedam is van alle Schiedammers, ook van jou. We willen dat je je er thuis en gezien voelt, ook als je niet gewend bent naar het museum te gaan. We werken graag samen met de stad, zodat we elkaar leren kennen. Kunnen we iets betekenen voor jou of een groep waar jij bij hoort? We horen het graag!
Veelzijdigheid van de stad
We werken samen met veel Schiedammers en Schiedamse organisaties, omdat de stad zoveel mooie verhalen en talenten kent. Soms organiseren we samen iets groots, soms iets kleins, alle ideeen zijn welkom. Vanuit het museum maken we altijd de verbinding met kunst of de geschiedenis van Schiedam. We laten hiermee graag de veelzijdigheid van de stad zien en kennen hierin geen grenzen. Benieuwd? Bekijk het archief onderaan deze pagina, met mooie samenwerkingen waar we trots op zijn!
Ontmoet elkaar in het museum
Het museum is een plek van kunst en geschiedenis, maar ook van mensen. Je ontmoet er op een laagdrempelige manier andere Schiedammers en leert wat voor hen belangrijk is. Misschien heb je meer gemeen dan je dacht en kun je iets voor elkaar betekenen of van elkaar leren. Het museum organiseert regelmatig activiteiten waarbij Schiedammers elkaar ontmoeten. Bekijk wat er nu en binnenkort te doen is in het museum. Hopelijk zien we elkaar daar!
De Stadsgalerij
In de Stadsgalerij zie je altijd een tentoonstelling die gemaakt is met de stad. Schiedammers laten er zien wat zij belangrijk vinden. Bekijk verder op de pagina welke tentoonstelling er nu te zien is.
Kom maar op met je idee
Wat belangrijk is voor Schiedammers kan het museum niet bedenken. Dat móeten we van de stad horen.
Dus kom maar op met je idee! Misschien wil je een culturele traditie of feestdag met ons vieren? Of heb je een andere activiteit? Niks is te gek.
Stuur je idee naar onze stadsprogrammeur Dorien en ze neemt contact met je op. Bellen kan ook: 010-2463666.
mail dorien@stedelijkmuseumschiedam.nl
*Mocht je nieuwsgierig zijn.
In december brengen we licht in Schiedam. Op zes historische gebouwen zie je een lichtkunstwerk dat iets over de geschiedenis van Schiedam vertelt. Loop gratis de route van 15 t/m 18 december, 19.00 - 22.00 uur.
Het museum nodigt elke wijk van Schiedam uit voor een feestelijke avond. Een avond voor en door de wijk, want we organiseren het graag samen. Een soort buurtfeest, maar dan in het museum.
Schiedammers kunnen hun buren sparen en in het bijbehorende stickerboek plakken. 'De Buurtplaatjes zorgen ervoor dat mensen elkaar ontmoeten’, zegt kunstenaar Maarten Bel.
Ook in 2022 kregen mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en in Schiedam komen wonen, een ingelijste print van werk uit onze collectie voor in hun nieuwe huis.
Mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en in Schiedam komen wonen, krijgen in 2021 een ingelijste print van werk uit onze collectie voor in hun nieuwe huis.
We gingen in gesprek met Schiedammers over hun migratiegeschiedenis en welke voorwerpen daar een rol in speelden.
De bevrijding van Nederland was het grootste nationale feest van de eeuw, ook in Schiedam.
Een ode aan de vrouw
Boksen en kunst
Op initiatief uit de stad vond tijdens de ramadan in het museum een iftar (vastenmaaltijd) plaats. De avond draaide om ontmoeting en wederzijds begrip.
In warme sfeer rondom een grote kerstboom, kunnen mensen in het programma een dierbare herinneren.
Hoe komt het dat jij en je familieleden op elkaar lijken? Misschien komt het wel door de smaak van… typische familierecepten.
*Hier zijn we trots op.
Er is momenteel geen thema in de politiek dat meer besproken wordt dan armoede. Er gaat geen dag voorbij of het toeslagenschandaal, bestaanszekerheid en het minimumloon zijn in het nieuws. Ook voor veel Schiedammers is het leven met te weinig geld helaas dagelijkse praktijk . Tegelijkertijd is armoede niets nieuws. Door de eeuwen heen zijn er altijd Schiedammers geweest die met weinig geld moesten rondkomen én mensen die naar hen omkeken. Zo ook in het Sint Jacobsgasthuis, het voormalige gasthuis voor ‘armlastige ouderen’. Sinds 1940 is Stedelijk Museum Schiedam hier gehuisvest en op deze plek verbindt de tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen de geschiedenis met het heden.
De tentoonstelling Straatschat in het Stedelijk Museum Schiedam is een bijzondere samenwerking tussen twintig Schiedamse jongeren, hun coaches vanuit YETS Foundation en het Rotterdams kunstenaarscollectief J&B (Jacob van der Zwan & Bert Frings). J&B leggen in hun sculpturen en video-installaties de archeologie van de straatcultuur vast. In het kader van het co-creatie programma Mijn Schiedam hebben J&B in nauwe samenwerking met de jongeren hún verhaal van de straat onderzocht. Graffiti, stickers en andere symbolen die zij vonden, zijn gebruikt om sjablonen te maken. Resultaat van deze samenwerking zijn twee grote muurschilderingen, die de straatbeleving van de YETS-jongeren tonen in de beeldtaal van J&B.
Drie jonge talentvolle fotografen hebben het Stipendium Schiedams Water 2022 gewonnen; Julia Gat, Florian Braakman en Bram Petraeus.
Een tentoonstelling met en door ouderen van de Frankelandgroep.
Als de spaaractie van de Buurtplaatjes in een aantal Schiedamse wijken nog volop bezig is, hangt de bonte verzameling van mensen ook in het museum.
Kerst en Modeltreinen, een gulden combinatie
In welke kleding voel jij je goed? Hoe bedekkend wil je je kleden en waarom? De tentoonstelling Modest Fashion gaf aandacht aan een wereldwijd modefenomeen, fashionable en bedekt. Vrijheid en zelf kiezen wat je wil dragen, daar ging het om.
'Nee heb je, ja kun je krijgen!” Als je een goed profielwerkstuk schrijft en je bent creatief, dan vraag je toch gewoon aan het Stedelijk Museum Schiedam of je een tentoonstelling over je profielwerkstuk mag maken?'
Vanwege het vijfjarig jubileum een tentoonstelling Voor Jillis met werk van onder andere Erwin Olaf, Femmy Otten, Evelyne Taocheng Wang en Bas Meerman.
Nergens zo’n goed gesprek als bij de kapper. Over je laatste date, vakantieplannen en… je familie. In de tentoonstelling Familie wilden we mensen ook over dit onderwerp laten praten en dus bedacht social designer Manon van Hoeckel ‘Coupe de Schiedam’, een kapsalon midden in de tentoonstelling.
*Geweldig dat jullie dit mogelijk maken.
Eenmalige steun